Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo neziskových organizací (BKP_PRNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKP_PRNO - Právo neziskových organizací, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je především studenty zorientovat v dané problematice a odborné terminologii, seznámit je s právními předpisy určujícími pro oblast neziskové sféry i aktuálními problémy, které se v praxi vyskytují. Vedle toho je cílem rovněž motivovat a vést studenty je k aktivnímu přístupu při posuzování a hodnocení konkrétních právních jevů a rozvíjet jejich právní vědomí. V neposlední řadě je cílem také to, aby studenti získali určité právní povědomí a byli schopni uplatnit získané informace ve svých profesích.

Osnova

1. tutoriál:Představení pojmu právnické osoby obecně, jejich kategorizace, se zvláštním důrazem na členění právnických osob dle účelu a způsobu vzniku. Soukromoprávní otázky týkající se spolkového práva, především pak právního postavení spolků (občanských sdružení).2. tutoriál:Základy nadačního práva, právní postavení nadací a nadačních fondů v historickém kontextu s přihlédnutím k aktuálním problémům dané oblasti práva. Právní postavení obecně prospěšných společností.3. tutoriál:Úvod do smluvního práva, které je určující pro neziskové organizace. Další související otázky, řešení konkrétních případů, shrnutí.

Literatura

Ronovská, K.Spolkové a nadační právo, MU Brno, 2008Hurdík, J. - Telec, I. Zákon o nadacích a nadačních fondech. Komentář. C.H.Beck Praha, 1998. ISBN 80-7179-199-7Telec, I. Spolkové právo, C.H.Beck Praha, 1998.ISBN 80-7179-194-6Hurdík, J. Právnické osoby a jejich typologie . Vyd. 1. Praha : C.H. Beck, 2003.ISBN 80-7179-790-1

Požadavky

Předmět předpokládá základní znalosti a dovednosti z oblasti teorie práva.Uvedené dovednosti lze získat absolvováním předmětu Základy práva.

Garant

doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.doc. JUDr. Mgr. Martin Škop, Ph.D.Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.