Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (BKP_ZAPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKP_ZAPR - Základy práva, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je zprostředkovat znalost vybraných právních institutů potřebných pro efektivní orientaci v pozitivní právní úpravě. V prvním tématickém celku se studenti seznamují se základními pojmy a teoriemi nauky o státu jako garantu práva a veřejné moci. Druhá část je věnována právní teorii nezbytné k orientaci v právním řádu a v systému práva. Studenti se seznamují s podstatou práva jako společenského jevu a s jeho funkcemi. Osvojují si základní pojmy teorie práva.Na konci tohoto kurzu bude student schopen pracovat s konkrétními prameny práva tak, aby je dokázal interpretovat a aplikovat na konkrétní situace; získá orientaci v systému právních odvětví a jejich návaznostech.

Osnova

A) Úvod do práva. Základní pojmy a instituty. Stát a právo. Právní stát. Ústava České republiky. Ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva. Workshop.B) Právo jako normativní systém. Systém a struktura práva. Právní odvětví. Prameny práva a právní normy. Tvorba práva. Interpretace a aplikace práva. Soudnictví. Workshop.C) Nový občanský zákoník (NOZ) – Obecné otázky. Rekodifikace soukromého práva. NOZ a související předpisy. Obsah a systematika. Základní zásady. Osoby. Spotřebitel. Právní skutečnosti. Právní jednání. Právní události. Workshop.D) Závazky. Smlouva. Uzavírání smlouvy. Obsah, forma a účinky smlouvy. Zvláštní způsoby uzavírání smlouvy. Spotřebitelské smlouvy. Workshop.E) Změny závazků. Postoupení. Převzetí dluhu. Přistoupení k dluhu. Narovnání. Atp. Workshop.F) Zánik a zajištění závazků. Zajištění dluhu. Ručení. Finanční záruka. Smluvní pokuta. Workshop.Studenti předmětu ve výuce využívají možnosti webového portálu www.pravoesf.cz. Tento portál je výstupem projektu OP VK s názvem: Inovace výuky práva ve studijních oborech Finance a Finanční podnikání na ESF MU, registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0189.Základy práva byly vytvořeny interaktivní studijní texty, které naleznete na webovém portálu (pravoesf.econ.muni.cz.) K samostudiu dle harmonogramu zveřejněném v IS/Studijních materiálech předmětu jsou určeny studijní texty Základy práva. Věnujte prosím pozornost i studijním textům těchto předmětů: Obchodní právo I., Správní proces a Evropské právo. V uvedených studijních textech jsou podrobněji vysvětleny právní instituty, jejichž znalost Vám umožní lépe pochopit základní právní instituty z oblasti veřejného i soukromého práva v kontextu jejich praktického uplatnění. V případě, že budete mít zájem o podrobnější informace, pak lze využít právní informační systém (ASPI), který je přístupný na počítačových učebnách a v knihovně ESF. V tomto případě je vstup zajištěn prostřednictvím ikony ASPI/ na ploše počítače. Současně od podzimního semestru 2013 poskytujeme všem studentům ESF možnost využít dálkový přístup k ASPI. V tomto případě je ASPI dostupné na vzdálené ploše přes Internet. Postup je zveřejněn na hlavních webových stránkách ESF.

Literatura

povinná literaturaFoltas, T. Studijní texty „Základy práva“. ESF MU. Portál výuky právních předmětů ESF: Webová adresa: http://pravoesf.econ.muni.cz/. Informace o přístupových právech k webové aplikaci jsou zveřejněny v IS/Studijní materiály předmětu/Učební texty/.doporučená literaturaSpirit M. a kol.: Základy práva pro neprávníky po rekodifikaci soukromého práva, 4. Vydání, Aleš Čeněk, Plzeň 2015.Horáková, J. Základy práva pro neprávníky, Linde – Praha, 2014.Janků M. a kolektiv. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. 5. Vydání, C. H. Beck, 2013.Teorie práva. Edited by Aleš Gerloch. 4. upr. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2007. 343 s. ISBN 978-80-7380-023-9. info

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané předcházejícím studiem.

Garant

JUDr. Tomáš Foltas, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Tomáš Foltas, Ph.D.JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D.