Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální ekonomie (BKR_ENEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKR_ENEK - Environmentální ekonomie, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Environmentální ekonomie se zabývá ekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí. V tomto ohledu jsou posluchači seznámeni (po předchozím popisu globálních environmentálních problémů a stavu životního prostředí v ČR) se základními příčinami selhávání trhu v oblasti environmentálních statků a odpovídajícími metodami řešení. Důraz je položen na právní normy, institucionální zabezpečení a nástroje pozitivní a negativní stimulace (zejména v kontextu ČR). Pozornost je rovněž věnována odpovídajícím strategiím, zejména strategii trvale udržitelného rozvoje a rozhodujícím nástrojům a opatřením stimulujícím její prosazování (metoda EIA., EMS, environmentální audit, ecolabelling, ÚSES atd.). Systémový přístup k ochraně životního prostředí je kromě ekologické politiky ČR dokumentován na příkladě 5. environmentálního akčního programu EU.Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět, vysvětlit a aplikovat znalosti základních environmentálních dopadů ekonomického rozvoje.

Osnova

1 Základní pojmy, globální problémy životního prostředí – atmosféra a klima, vodní zdroje, odlesňování, vymírání druhů a další vybrané problémy.2 Stav životního prostředí ČR a jeho vývojové trendy – ovzduší, voda, půda, biota.3 Obecný vztah tržní ekonomiky a životního prostředí – pojem externalit, přírodní zdroje a jejich oceňování, makroekonomické a mikroekonomické optimum kvality životního prostředí.4 Právní úprava ochrany životního prostředí v ČR – základní a všeobecné právní normy, dílčí právní normy (ochrana přírody, ovzduší a vod).5 Právní úprava ochrany životního prostředí v ČR – dílčí právní normy (ochrana půdy, nakládání s odpady, ostatní složky životního prostředí), související právní normy, harmonizace právních předpisů ČR a EU.6 Administrativní a ekonomické nástroje v ochraně životního prostředí – nástroje negativní a pozitivní stimulace.7 Ekologické řízení firem – systémy ekologického managementu, environmentální normy, environmentální účetnictví.8 Strategické přístupy k řešení environmentálních problémů – reaktivní a proaktivní přístupy, současné technologie čištění odpadních plynů a vod, nakládání s odpady, recyklace.9 Koncept trvale udržitelného rozvoje a vybrané nástroje a opatření podporující jeho prosazování – environmentální audit a metoda EIA, SEA, ecolabelling, ekologická daňová reforma.10 Přírodovědné a územní aspekty ochrany životního prostředí – územní systémy ekologické stability krajiny, územní plánování.11 Ekologická politika – mezinárodní ekologické akce a iniciativy, ekologická politika ČR.12 Institucionální zabezpečení péče o životní prostředí v ČR – veřejná správa, nevládní organizace.13 Ekologická politika EU – environmentální akční plány, interakce ekonomické a ekologické politiky.Kombinované studium1. blok – témata č. 1až 62. blok – témata č. 7 až 13.

Literatura

povinná literaturaViturka, Milan. Environmentální ekonomie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2005. 106 s. ISBN 8021036540.doporučená literaturaNáhradní obsah: Moldán, B. – Braniš, M.: Globální problémy životního prostředí. Portál, Praha 2003.Náhradní obsah: Siebert Horst. Economics of Environment. 27th ed., 2008, 333 p., ISBN 978-3-540-73706-3.neurčeno:

Garant

doc. RNDr. Milan Viturka, CSc.

Vyučující

Ing. Vilém Pařil, Ph.D.doc. RNDr. Milan Viturka, CSc.