Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa 1 (BKV_VES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKV_VES1 - Veřejná správa 1, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Veřejná správa je představit posluchačům širokost veřejné správy v jejím historickém, mezinárodním a především českém kontextu.Hlavním cíle kurzu jsou následující:- seznámit s nezbytnou teorií veřejného sektoru a veřejné správy;- uvést do státovědy a teorie správního práva;- seznámit s příklady podoby a funkcí veřejné správy ve starověku a středověku;- prohloubit znalosti o historii veřejné správy na území českého státu od raného středověku do r. 1989;- seznámit s průběhem reformy české veřejné správy po r. 1989 do současnosti a prohloubit znalosti o jejích vybraných výstupech (územní veřejná správa, ústřední veřejná správa a jejich pracovníci);- uvést do problematiku evropské integrace a evropských institucí.

Osnova

Předpokládané okruhy přednášek jsou následující:1. Teorie veřejného sektoru, funkce státu a veřejné správy, vztah státní správy a samosprávy;2. Způsob organizace a fungování státní moci: formy vlády a formy státního zřízení;3. Instituce a pravidla fungování veřejné správy - význam a prameny správního práva;4. Vybrané systémy starověké a středověké veřejné správy;5. Vývoj veřejné správy na území českého státu od raného středověku do roku 1918;6. Vývoj veřejné správy na území českého státu v období 1918 - 1989;7. Systém veřejné správy ČR a reforma české územní veřejné správy po r. 1989;8. Reforma ústřední správy po r. 1989 a současně trendy modernizace veřejné správy v ČR;9. Systém obcí, územní samospráva a její působnost v ČR;10. Úloha regionálního stupně veřejné správy a české kraje a regiony soudržnosti;11. Systém a úloha centrálního stupně veřejné správy;12. Evropský správní prostor a mezinárodní a nadnárodní rovina veřejné správy;13. Význam personální složky veřejné správy, fenomén byrokracie, etika a postavení úředníků;

Literatura

povinná literaturaHENDRYCH, Dušan. Správní právo. Obecná část. 5. rozšíř. vyd. Praha: C.H.BECK, 2003. 793 s. ISBN 80-717-9671-9. infoStudijní materiály připravené vyučujícím.Příslušná legislativa.Aktuální informace na webu příslušných subjektů veřejné správy.doporučená literaturaPOMAHAČ, Richard a Olga VIDLÁKOVÁ. Veřejná správa. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2002. xii, 278 s. ISBN 80-7179-748-0. infoFilip, Jan - Svatoň, Jan - Zimek, Josef. Základy státovědy. 3. opr. a zkrác. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 2002. 264 s. ISBN 8021030232.HLEDÍKOVÁ, Zdeňka, Jan JANÁK a Jan DOBEŠ. Dějiny správy v českých zemích :od počátků státu po současnost. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. 568 s. ISBN 80-7106-709-1. info

Garant

prof. Ing. Juraj Nemec, CSc.

Vyučující

Mgr. Ing. Lenka MatějováIng. Svatava Nunvářová, Ph.D.Ing. Irena Opluštilová, Ph.D.Ing. David Špaček, Ph.D.Ing. David Špaček, Ph.D.