Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a řízení nestátních neziskových organizací (BPV_ERNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPV_ERNO - Ekonomika a řízení nestátních neziskových organizací, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ekonomika neziskových organizací (EKNO)Předmět navazuje na poznatky získané studiem kurzů Veřejná ekonomie, Ekonomika veřejného sektoru a částečně na kurz Nauka o podniku (možnost komparace fungování podniku v ziskovém a neziskovém sektoru).student bude umět vysvětlit formy a zdroje existence neziskových institucí, jejich poslání a vzájemné vazbykomplexní hospodaření: student porozumí a bude schopen analyzovat hospodaření konkrétní NNOstudent na základě analýzy ukazatelů ekonomiky organizace bude schopen posoudit její udržitelnost a možné směry vývojestudent na modelových situacích bude schopen posoudit schopnosti a možnosti manažera NNOna základě tržního prostředí bude schopen student navrhnout marketingovou strategii pro konkrétní typ NNO.Ve cvičeních je přednášená látka procvičována na konkrétních příkladech neziskových organizací různého typu.

Osnova

Tematický plán přednášek:1. Základní informace o kurzu. Vymezení funkcí neziskového sektoru v národním hospodářství. Různé přístupy k vymezení neziskového sektoru.2. Historie neziskového sektoru. NNO v ekonomických teoriích.3. NNO v mezinárodním srovnání. Ekonomické ukazatele, zaměstnanost, regionální vzorce neziskového sektoru.4. Poslání, cíle, funkce a činnosti NNO. Občanská sdružení - legislativa, ekonomické charakteristiky, perspektivy.5. Nadace a nadační fondy - legislativa, funkce v neziskovém sektoru, ekonomické charakteristiky, perspektivy.6. Obecně prospěšné společnosti a církevní právnické osoby - legislativa, funkce v neziskovém sektoru, ekonomické charakteristiky, perspektivy.7. Financování neziskových organizací. Státní dotační politika.8. Fundraising. Příprava projektů.9. Financování NNO ze strukturálních fondů EU.10. Řízení, marketing, komunikace a PR pro NNO. Strategické plánování v NNO.11. Účetnictví, zdanění, audit, kalkulace pro NNO.12. Přednáška externisty, vedoucího pracovníka vybrané významné NNO.13. Ekonomický rozměr dobrovolné práce v neziskovém sektoru.Přednášky a semináře probíhají obsahově podle uvedených tématických okruhů. Kontrolní testy v 7. a 13. týdnu jsou povinné (viz podmínky ukončení kurzu).Semináře jsou rozděleny na třináct bloků.

Literatura

REKTOŘÍK, Jaroslav . Organizace neziskového sektoru. Základy ekonomiky, teorie a řízení. Druhé aktualizované vydání. Druhé, aktualizované. Praha: Ekopress, s.r.o., 2007. 187 s. ISBN 978-80-86929-25-5. infoŠKARABELOVÁ, Simona . Když se řekne nezisková organizace. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 130 s. Příručka. ISBN 80-210-3031-3. info

Garant

doc. Ing. Vladimír Hyánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jakub Dostál, Ph.D.doc. Ing. Vladimír Hyánek, Ph.D.Mgr. et Mgr. Jiří Navrátil, Ph.D.Ing. Zuzana Prouzová, Ph.D.Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.Ing. Gabriela Vaceková, Ph.D.doc. Ing. Vladimír Hyánek, Ph.D.Ing. Zuzana Prouzová, Ph.D.Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.Ing. Jakub PejcalIng. Marek Vyskočil