Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie pro ekonomy (BPV_SOPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPV_SOPE - Sociologie pro ekonomy, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět vede k poznání jednak sociologie jako vědy zabývající se strukturou a dynamickým rozvojem moderní společností, jednak k hlubšímu pochopení samotné struktury společnosti a jejího vývoje. Hlavní koncepční rámec předmětu vychází z disciplíny ekonomické sociologie.Předmět je navržen tak, aby sledoval následující cíle:1. Studenti mají porozumět sociologii jako vědě a v jejím rámci pak do hloubky pochopit vztah mezi sociologickým a ekonomickým pohledem na lidské jednání.2. Absolvováním kurzu si studenti osvojí pojmový aparát pro popis vývoje a struktury společnosti. Cílem také je představit a vysvětlit základní témata sociologie, která jsou relevantní pro pochopení fungování komplexních tržních společností.Specifický důraz klademe na rozvinutí schopnosti studentů dívat se na ekonomický život z širší společenské perspektivy.3. Kromě teoretických témat si studenti osvojí také hlavní metodologické postupy sociologického zkoumání.

Osnova

1. Co je sociologie - předmět zkoumání sociologie, počátky sociologického myšlení.2. Základní teoretické přístupy v sociologii, hlavní myšlenky základních paradigmat.3. Kultura jako systém vzorců a způsobů řešení problémů přežití společnosti, společenská determinace člověka, socializace.4. Společenská organizace - vysvětlení pojmu, společenská organizace jako způsob formalizace lidské činnost.5. Sociální stratifikace (rozvrstvení)- hierarchické rozdělení společnosti, sociologické vysvětlení nerovnosti.6. Rodina jako základní sociální instituce - vývojové trendy rodiny v procesu modernizace, současné pohledy na rodinu, pojem gender.7. Metody a techniky sociologického výzkumu I - logika kvantitativních metod šetření.8. Metody a techniky sociologického výzkumu II - specifika kvalitativních výzkumných metod.9. Historické proměny průmyslové společnosti a jeho současné rozpory, sociologické aspekty tržních vztahů.10. Polistopadový vývoj české společnosti - sociologická charakteristika.11. Sociologický pohled na některé problémy dnešní české společnosti,např. problém stárnutí populace, problém postavení Romů v současné české společnosti a další – fakta a jejich sociologické vysvětlení.12. Současné globální trendy a jejich důsledky - sociologické aspekty globálního hospodářského vývoje.

Literatura

povinná literaturaKELLER, Jan. Úvod do sociologie. 5. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. 204 s. ISBN 8086429393. infoDISMAN, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1993. 374 s. ISBN 80-7066-822-9. infodoporučená literaturaMORAWSKI, Witold. Ekonomická sociologie :[problémy, teorie, empirie]. Translated by Jiří Ogrocký. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 338 s. ISBN 80-86429-43-1. infoGIDDENS, Anthony. Sociologie. Translated by Jan Jařab. Vyd. 1. Praha: Argo, 1999. 595 s. ISBN 80-7203-124-4. infoMOŽNÝ, Ivo . Česká společnost. Nejdůležitější fakta o kvalitě našeho života. Praha: Portál, 2002. 208 s. ISBN 80-7178-624-1. infoVelký sociologický slovník. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1996. S: 749-162. ISBN 80-7184-310-5. info

Garant

Mgr. Laura Fónadová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Laura Fónadová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Jiří Navrátil, Ph.D.