Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Econometrics (DXE_EMTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DXE_EMTR - Econometrics, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s běžně využívanými ekonometrickými nástroji a technikami. Absolvováním kurzu by měl student získat dostatečné znalosti a zkušenosti pro to, aby byl schopen samostatně a kvalifikovaně provádět empirickou práci s daty. Student by tedy měl být schopen korektně formulovat a identifikovat ekonomické modely a adekvátně interpretovat získané výsledky. Na základě dosažených dovedností bude student schopen porozumět aktuálně publikovaným vědeckým článkům využívajících k popisu ekonomických jevů nástroje ekonometrické analýzy, a rovněž tak získá nezbytné teoretické základy pro další studium pokročilejších oblastí ekonometrie.

Osnova

Předmět je strukturován do šesti tématických bloků, v rámci kterých je kladen důraz i na praktické osvojení přednášené problematiky:1. Úvod do lineárního regresního modelu (Verbeek, kap. 2) – normální lineární regresní model, metoda nejmenších čtverců (OLS), vlastnosti OLS estimátorů;2. Úvod do lineárního regresního modelu (Verbeek, kap. 2) – kvlaita souladu modelu s daty, testováníhypotéz, multikolinearita;3. Inetrpretace a porovnání regresních modelů (Verbeek, kap.3) – interpretace vyrovnaného modelu, výběr regresorů, testování funkční podoby modelu;4. Heteroskedasticita a autokorelace (Verbeek, kap. 4) – příčiny, důsledky, testování, alternativní metody ekonometrické analýzy;5. Endogenita, metoda instrumentálních proměnných a zobecněná metoda momentů (Verbeek, kap. 5) – estimátor metody instrumentálních proměnných, estimátor zobecněný estimátor instrumentálních proměnných, zobecněná metoda momentů (principy a příklady použití);6. Ekonometrické modelování v praxi

Literatura

povinná literaturaVERBEEK, Marno. A guide to modern econometrics. 4th ed. Chichester: John Wiley & Sons, 2012. xv, 497 s. ISBN 9781119951674. infodoporučená literaturaKENNEDY, Peter. A guide to econometrics. 6th ed. Malden: Blackwell, 2008. xii, 585 s. ISBN 978-1-4051-8258-4. info

Požadavky

Jako vstupní požadavky jsou od studentů vyžadovány dostatečné znalosti v následujících oblastech:*Lineární algebra – soustava lineárních rovnic, matice, vektory (základní operace a vlastnosti).*Popisná statistika – míry lokace a rozptýlenosti dat, míra vzájemné asociace pozorování, histogram, tabulky četnosti, bodový graf, kvantily*Teorie pravděpodobnosti – pravděpodobnost a její vlastnosti, náhodné veličiny a funkce rozdělení jednorozměrné a vícerozměrné náhodné veličiny, momenty, konvergence náhodných veličin, limitní teorémy, zákony velkých čísel.*Matematická statistika – bodový odhad, intervaly spolehlivosti parametrů normálního rozdělení, testování hypotéz, p-hodnota, hladinaTato témata odpovídají apendixům základní literatury (Verbeek), konkrétně částem: A1, A2, A3, A4, A6, A8, B1, B2, B3 (s výjimkou Jensenovy nerovnosti), B4, B5, B6 a B7 (s výjimkou některých vlastností chí-kvadrát a F-rozdělení)

Garant

prof. Ing. Osvald Vašíček, CSc.

Vyučující

Prof. Dr. Peter Hacklprof. Ing. Osvald Vašíček, CSc.Ing. Daniel Němec, Ph.D.