Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Abeceda mzdových systémů (MKF_AMSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKF_AMSY - Abeceda mzdových systémů, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem výuky předmětu Abeceda mzdových systémů (MKF_AMSY) je: získání znalosti o základních prvcích a tvorbě mzdového systému podniku. Po absolvování tohoto předmětu budou student schopni: - orientovat se v povinnostech zaměstnanců i zaměstnavatelů v oblasti zdravotního pojištění, sociálního pojištění a zdanění příjmů ze závislé činnosti, - klasifikovat jednotlivé složky mzdy, způsob jejich výpočtu a vybrat vhodné zaměstnanecké benefity. Absolvováním předmětu získají studenti nejen soubor nových poznatků, ale i praktické dovednosti.

Osnova

Tématický plán přednášek:1. Základní pracovně právní a mzdové pojmy. Osobní data a jejich ochrana.2 Odměňování – mzdy a platy, mimimální mzda3. Dovolená, překážky v práci a jejich placení. Výpočet a použití průměrného výdělku. Srážky ze mzdy.4. Cestovní náhrady při pracovních cestách.5. Zdravotní pojištění – běžné povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců, výpočty pojistného.6. Pojistné na sociální zabezpečení – běžné povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců, výpočty pojistného.7. Nemocenské a důchodové pojištění.8. Zdanění příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků – zdanitelná mzda, slevy na dani.9. Roční zúčtování záloh na daň, nezdanitelné části základu daně. Mzdový software.10. Skončení pracovního poměru.11. Úřad práce a zaměstnavatelé.12. Mzdový a platový systém. Hodnocení pracovní výkonnosti. Časová, úkolová a další formy mezd.

Literatura

povinná literaturaKolektiv autorů. Abeceda mzdové účetní 2015. Olomouc: ANAG, 624 s. ISBN 978-80-7263-922-9.OECD Employment Outlook 2014. dostupné z: http://www.oecd.org/els/emp/oecd-employment-outlook-19991266.htmdoporučená literaturaKŘÍŽOVÁ, Zuzana . Praktikum z předmětu Abeceda mzdových systémů. 2. upravené. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 168 s. infoKOUBEK, Josef. Řízení lidských zdrojů :základy moderní personalistiky. 5. rozš. a dopl. vyd. Praha: Management Press, 2015. 399 s. ISBN 9788072612888. infoMACHÁČEK, Ivan. Zaměstnanecké benefity a daně. 3., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2013. 199 s. ISBN 9788074780004. info

Požadavky

Volitelný předmět pro studenty všech oborů fakulty;navazuje na předměty Finanční účetnictví I a II, Základy práva.

Garant

Ing. Zuzana Křížová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Křížová, Ph.D.Ing. Zuzana Křížová, Ph.D.