Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomicko-organizační poradenství (MKH_EOPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKH_EOPO - Ekonomicko-organizační poradenství, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ekonomicko-organizační poradenství je dynamicky se rozvíjející oblastí sektoru služeb. Postupně dochází ke změně vnímání poradce jako výsady velkých podniků a poradenské služby začínají být vyhledávány i malými a středními podniky. V souladu s tímto vývojem se zvyšuje velikost nabídky na trhu poradenských služeb, resp. počet poradců v oblasti podnikového řízení, marketingu, financí apod., a dochází tak k růstu konkurence na trhu poradců. Předmět je zaměřen na kvalifikované zvládnutí poradenského procesu, a to nejen po stránce technické, ale i po stránce vztahu s klientem. Vzhledem k tom, že předmět není primárně zaměřen na seznamování studenta se základními pojmy a vztahy v jednotlivých funkčních oblastech ekonomicko-organizačního poradenství (strategické řízení, řízení lidských zdrojů, finanční řízení apod.), ale na samotný poradenský proces, předpokládají se ve výuce základní znalosti těchto funkčních oblastí vycházející z předmětů Nauka o podniku I, Marketing I, Řízení lidských zdrojů, Firemní finance, apod. Předmět není určen pouze pro studenty, kteří sami chtějí nabízet poradenské služby, ale i pro studenty, kteří mohou stát na straně poptávky po poradenských službách (například ve vedoucí pozici v podniku jim bude náležet kompetence výběru poradce popřípadě spolupráce s ním).

Osnova

1. Setkání resp. 1. blok výuky:Úvod do problematiky ekonomicko-organizačního poradenství; Poradenský proces obecně; poradenský proces - vstup; Poradenský proces – diagnóza.2. setkání resp. 2. blok výuky:Poradenský proces – plánování akce; Poradenský proces - implementace, ukončení; Základy řízení a ekonomika poradenské firmy; Specifika poradenství ve vybraných segmentech podnikání a řízení.3. setkání resp. 3. blok výuky:Prezentace skupinových POTů - vypracování případové studie poradenského procesu v oblastech - poradenství v obecném řízení, poradenství v personální oblasti, poradenství v oblasti marketingu, poradenství ve finanční oblasti, poradnetsví ve výrobě.

Literatura

KUBR, Milan. Poradenstvo pre podnikateľov a manažérov :zásady a skúsenosti. Translated by Daniela Tamášová - Vladimír Kopečný. 1. vyd. Praha: CAPA Poradenská agentura, 1991. s. 363-648. ISBN 80-7064-036-7. infoMIKOLÁŠ, Z, POCZATKOVÁ, B. Základy práce poradce v podnikání: pomůcka poradce v podnikání. Háj ve Slezsku : MAJ, 2000. ISBN 80-86458-00-8.2. COHEN, W.A. Staňte se úspěšným poradcem. Brno : CP Books, 2005. ISBN 80-251-0530-XKAŠÍK, J., MICHALKO, M. Podniková diagnostika. Ostrava : Tandem, 1998. ISBN 80-902167-4-93. ŽDÍMAL, M. Příručka terénního poradenství. Ostrava : AKS Ostrava, 1992.PROKOPENKO, Joseph a Milan KUBR. Vzdělávání a rozvoj manažerů. Translated by Stanislav Jurnečka - Stanislav Spanilý - Jiří Vejdělek. Vyd. 1. Praha: Grada, 1996. 631 s. ISBN 80-7169-250-6. info

Požadavky

Marketing, Nauka o podniku I, Firemní finance, Řízení lidských zdrojů

Garant

doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Švandová, Ph.D.