Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj venkova (MKR_ROVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKR_ROVE - Rozvoj venkova, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní předmětu rozvoj venkova jsou základní ekonomické, sociální, demografické, environmentální a architektonické poznatky o venkovu. Po úvodním vymezení venkova jsou studenti seznámeni se základními statistickými charakteristikami českého venkova. Pozornost je také věnována kulturním hodnotám venkovského prostoru. Problematika životního prostředí na venkově je založena na udržitelném rozvoji venkovského území a na důležitosti zachování a obnovy krajiny. Na to navazuje i problematika pozemkových úprav a zemědělského využití venkovské krajiny. Jsou charakterizovány základní možnosti obnovy venkova (Program obnovy venkova). Studenti jsou taktéž seznamováni s přístupem Evropské unie, která spatřuje rozvoj venkova zejména v multifunkčním a konkurenceschopném zemědělství s důrazem na zvyšování kvality životního prostředí. Proto bude pozornost věnována také zemědělství a iniciativě LEADER. Po absovování kurzu student budou schopni porozumět a rovněž rešit relevantní problémy rozvoje venkova.

Osnova

1.Základní pojmy (venkov, venkovský prostor, venkovská oblast (region, venkovská obec) a možné způsoby vymezování venkova.2.Venkovský prostor a krajina z architektonického a urbanistického hlediska.3.Kulturní hodnoty jako jeden z faktorů formujících venkovský prostor.4.Možnosti zachování, ochrana, regenerace a tvorba kulturního prostředí a kulturních hodnot venkova.5.Ekonomické aspekty ovlivňující rozvoj venkova.6.Demografický vývoj venkova.7.Bydlení na venkově.8.Obnova venkova.9.Venkov a životní prostředí (krajina, obnova krajiny, chráněná území, biodiverzita a udržitelný rozvoj).10.Pozemky a pozemkové úpravy.11.Multifunkční zemědělství, lesnictví, venkov a cestovní ruch.12.Společná zemědělská politika EU.13.Programy podpory rozvoje venkova.

Literatura

povinná literaturaNUNVÁŘOVÁ, Svatava . Rozvoj venkova. Brno: Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita, 2007. 212 s. ISBN 978-80-210-4314-5. infoPĚLUCHA, Martin. Venkov na prahu 21. století :venkov a jeho rozvoj na přelomu milénia, územní dopady znalostní ekonomiky na venkov, souvislosti vztahů měst a venkova v globalizované ekonomice. 1. vyd. Praha: Alfa nakladatelství, 2012. 319 s. ISBN 9788087197493. infodoporučená literaturaBERNARD, Josef. Samospráva venkovských obcí a místní rozvoj. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. 236 s. ISBN 9788074190698. infoMAIER, Karel. Udržitelný rozvoj území. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2012. 253 s. ISBN 9788024741987. infoHORÁKOVÁ, Hana a Dana FIALOVÁ. Transformace venkova :turismus jako forma rozvoje. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2014. 398 s. ISBN 9788073805371. info

Garant

Ing. Svatava Nunvářová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Svatava Nunvářová, Ph.D.Ing. Vilém Pařil, Ph.D.