Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová teorie a politika (MKV_DATP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKV_DATP - Daňová teorie a politika, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je prohloubení teoretických poznatků o daních a daňové politice, se zaměřením na ekonomické dopady daní a roli daňové politiky v hospodářské politice vlády. Výklad vychází z historického vývoje daňových teorií, na jehož základě podrobněji analyzuje daňové principy. Mezi ústřední témata předmětu patří rozbor různých přístupů k možnostem využití (resp. k omezením) používání daní jako nástroje dosahování cílů hospodářské politiky. Obsahem předmětu je tak také poznání reálné daňové politiky v ČR v porovnání s vyspělými zeměmi. Předmět v přiměřené míře akcentuje aktuální témata zdanění ve vyspělých zemích.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:* porozumět a vysvětlit vývoj daňové politiky za posledních 50 let;* použít informace o nastavení daňového systému ve své profesi;* předkládat odůvodněná (argumentačně promyšlená, racionální) rozhodnutí;* na základě nabytých znalostí odvodit i neznámé jevy daňové politiky;* interpretovat hlavní odlišnosti teorie od praktického uplatňování daňové politiky.

Osnova

Předmět je vyučován pomocí čtyř tutoriálů, na kterých jsou probírána jednotlivá témata daňové teorie a politiky. Tutoriály se zabývají následujícími tématy:1. Úvodní tutoriál. Vliv daní na ekonomické chování subjektů - efektivnost zdanění. Daňová incidence a spravedlnost.2. Distorzní účinky daní na nabídkovou stranu ekonomiky. Zdanění a inflace. Makroekonomické důsledky zdanění. Optimální zdanění.3. Úvod do daňové politiky. Reformy daňových systémů. Zdanění důchodů jednotlivců. Zdanění důchodů společností.4. Nepřímé daně. Ekologické daně. Integrační tendence daňových soustav (+dílčí problémy daňové politiky). Vývoj daňové soustavy v ČR.Studentovi k orientaci slouží interaktivní osnova, ve které se nacházejí materiály k jednotlivým tématům.

Literatura

povinná literaturaKUBÁTOVÁ, Květa a Leoš VÍTEK. Daňová politika : teorie a praxe. Vyd. 1. Praha: Codex, 1997. 259 s. ISBN 80-85963-23-X. infodoporučená literatura• Institute for Fiscal Studies (eds.) and MIRRLEES, J.A. (eds.) Tax By Design: The Mirrlees Review. , Oxford: Oxford University Press, 2011, ISBN 978-0-19-955374-7ZUBAĽOVÁ, A. a kol. Daňové teórie a ich využitie v praxi. Bratislava: Iura Edition, 2008, ISBN 978-80-8078-228-3MIRRLEES, J.A. Welfare, Incentives, and Taxation. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-829521-9. infoPUDIL, Pavel. Zdanění a efektivnost. Vyd. 1. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. 158 s. ISBN 80-86861-07-4. infoŠIROKÝ, Jan. Daňové teorie s praktickou aplikací. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2003. xv, 249 s. ISBN 80-7179-413-9. infoTax progressivity and income inequality. Edited by Joel B. Slemrod. 1. ed. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. ix, 363 s. ISBN 0-521-58776-X. info

Požadavky

(! PVDATP Daňová teorie a politika ) && (! KVDATP Daňová teorie a politika )Nutným předpokladem je absolvování předmětu Veřejné finance I. Doporučené je též absolvování předmětu Mikroekonomie II.

Garant

doc. PhDr. Jan Šelešovský, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Robert Jahoda, Ph.D.Ing. Igor Kiss