Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní trh a politika zaměstnanosti (MKV_PTPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKV_PTPZ - Pracovní trh a politika zaměstnanosti, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:porozumění fungování pracovního trhu;prohloubení znalostí soudobých neoklasických a institucionálních teorií příčin a "léčby" nezaměstnanosti;pochopení vztahu mezi vzděláním (lidským kapitálem) a trhem práce;výklad vývoje principu, nástrojů a účinků "makroekonomické" politiky zaměstnanosti a "mikroekonomické" pasivní a aktivní politiky pracovního trhu u nás a ve světě;osvojení si nejnovějších trendů EU v oblasti politiky zaměstnanosti;analýza pracovního trhu a seznámení se s principy hodnocení účinnosti opatření na pracovním trhu.

Osnova

Tématický plán přednášek1.Úvod do problematiky definice základních pojmů,typy nezaměstnanosti,zjišťování rozsahu a míry nezaměstnanosti,nabídka a poptávka na trhu práce.2.Nezaměstnanost ve vývoji ekonomického myšlení, koncepty léčení nezaměstnanosti.3.Masová nezaměstnanost;prameny masové nezaměstnanosti,vývoj nezaměstnanosti,dlouhodobá nezaměstnanost.4.Segmentace trhu práce;primární a sekundární trh práce,formální a neformální,externí a interní trh práce,marginalizace na trhu práce.5.Lidský kapitál v ekonomické teorii, LK a zaměstnanost;lidský kapitál jako faktor pracovního trhu.6.Diskriminace na trhu práce; typy diskriminace, náklady spojené s diskriminací.7.Ohrožené skupiny na trhu práce;osoby se zdravotním postižením, nedostatečně kvalifikovaná pracovní síla, absolventi, senioři, atd.8.Individuální a sociální zkušenost nezaměstnaných, životní strategie nezaměstnaných,životní úroveňzkušenost deprivace, nezaměstnaní v sociálních sítích, sociální izolace.9.Politika zaměstnanosti (APZ, PPZ), strategie boje proti nezaměstnanosti, dopady legislativních změn na pracovní trhy, zákon o zaměstnanosti,politika zaměstnanosti, nástroje politiky zaměstnanosti10.Základní strategie boje proti nezaměstnanosti – regulace trhu práce,Řešení nezaměstnanosti v rámci EU, Evropská strategie zaměstnanosti.11.Nezaměstnanost v zemích EU, vývoj nezaměstnanosti v zemích EU, národní akční plány zaměstnanosti.12.Problematika pracovní migrace, faktory ovlivňující migraci,analýza forem a důsledků pracovní migrace.13.Přednáška externisty na vybrané aktuální téma (možnosti práce v zahraničí, problematika zaměstnávání absolventů, aktuální změny v legislativě, apod.).

Literatura

povinná literaturaNezaměstnanost jako sociální problém. Edited by Petr Mareš. 3. uprav. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. 172 s. ISBN 80-86429-08-3. infoBROŽOVÁ, Dagmar. Společenské souvislosti trhu práce. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. 140 s. ISBN 80-86429-16-4. infoSIROVATKA, Tomáš . Marginalizace na pracovním trhu. Příčiny diskvalifikace a selhávání pracovní síly. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 151 s. ISBN 80-210-1716-3. info• KLUVE, D. et al. Active Labour Market Policies in Europe, Performance and Perspectives. Springer Berlin Heidelberg New York. 2007. ISBN 978-3-540-48557doporučená literaturaKOTÝNKOVÁ, Magdalena a Otakar NĚMEC. Lidské zdroje na trhu práce :vývoj a tendence v souvislosti se vstupem České republiky do EU. 1. vyd. Praha: Professional publishing, 2003. 199 s. ISBN 80-86419-48-7. infoBOSWORTH, Derek, Peter DAWKINS a Thorsten STROMBACK. The economics of the labour market. 1st pub. Harlow: Longman, 1996. xiv, 460 s. ISBN 0-582-44377-6. infoThe state at work.Volume 1. Edited by Hans-Ulrich Derlien - Guy B. Peters - Hans-Ulrich Derlien - B. Guy Pet. Cheltenham, UK: Edward Elgar, 2008. xi, 297 s. ISBN 978-1-84720-774-6. info

Požadavky

! KVPTPO Prac.trh a politika zaměst.

Garant

Ing. Markéta Páleníková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D.Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D.