Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie evropské integrace (MPE_EKEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPE_EKEI - Ekonomie evropské integrace, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Hospodářská politika EU seznamuje posluchače komplexně s filosofií, mechanismy a institucemi společné hospodářské politiky Unie. Výklad kombinuje teoretická východiska s praktickou realizací a umožňuje tak posluchačům utvářet si analytický náhled a jednotlivá opatření kriticky posuzovat. Předmět je členěn do problémových okruhů podle hospodářsko-politických oblastí odvětvových politik: postupně je probírána obchodní a celní politika, zemědělská politika, strukturální politika, politika hospodářské soutěže, dopravní politika, politika životního prostředí a sociální politika. Zvláštní pozornost je věnována měnové politice, především podmínkám fungování Hospodářské a měnové unie, dosavadním zkušenostem a jejím dalším perspektivám. Celým kursem se také prolíná problematika procesu rozšiřování (tzn. oblast regionální a kohezní politiky) a reforem institucí EU.Předmět je organizován formou přednášek a seminářů; na přednáškách je k jednotlivým tématům podán základní výklad, který je dále rozebírán a diskutován na seminářích. Posluchači si na semináře k zadaným oblastem připravují krátké, velmi úzce zaměřené referáty.Výukové cíle:* pochopení základních tendencí ve vývoji hospodářských systémů EU;* analýza základních makroekonomických a mikroekonomických souvislostí evropské integrace;* analýza a pochopení politických souvislostí evropské integrace;* porozumění a analýza přínosů a nákladů integračního procesu.

Osnova

1. Mikroekonomie evropské integrace – základní nástroje v teorii a praxi, grafická analýza otevřenosti ekonomiky a aplikace tarifních bariér. Typy protekcionismu a efekty jeho odstraňování.2. Preferenční liberalizace – analýza jednostranné diskriminační liberalizace, analýza celní unie, srovnání celní unie a zóny volného obchodu. WTO, EU – empirické studie.3. Velikost trhu a její efekty – liberalizace, defragmentace a průmyslová restrukturalizace v teorii a praxi EU. Teorie nedokonalé konkurence a její odraz v reálné ekonomice evropské integrace. Ekonomické efekty soutěžní politiky.4. Efekty hospodářského růstu a integrace trhů výrobních faktorů – střednědobé efekty růstu v Solowově analýze a tvorba kapitálu, dlouhodobé efekty a know-how. Mikroekonomie integrace trhů práce a kapitálu.5. Společná zemědělská politika – cíle a původní představy, problémy CAP, reformy a jejich důsledky. Hodnocení přínosů a nákladů současné koncepce CAP, návrhy a možnosti dalšího vývoje.6. Regionální politika a dopravní politika – problém koheze, geografické zvláštnosti a jejich národohospodářské aspekty. Náklady a přínosy kohezních politik.7. Monetární historie Evropy – zlatý standard, Bretton-Woods, první koncepce měnové integrace. Kursová a měnová politika – jejich vztah v teorii a praxi, důsledky pro měnovou integraci.8. Evropský měnový systém EMS – koncepce, předpoklady fungování, hospodářské výsledky, krize systému. Teorie a empirie fungování fixních kursů v EU.9. Optimální měnové oblasti – problém definice, kritéria optimální měnové oblasti. Empirická posouzení Evropské unie jako optimální měnové oblasti, srovnání, perspektivy.10. Evropská měnová unie – Maastrichtská smlouva a cíle společné měnové politiky, eurozóna. Evropský systém centrálních bank – cíle, nástroje a strategie, odpovědnost a nezávislost ECB. Empirie fungování.11. Fiskální politika a Pakt stability a růstu – národní fiskální politiky v podmínkách EMU, externality, principy Paktu stability a růstu, jeho národohospodářské dopady.12. Finanční trhy v eurozóně – specifika finančních trhů v eurozóně, finanční instituce a trhy, mezinárodní význam společné měny.13. Ekonomická integrace a problémy trhu práce – národní pracovní trhy a vliv integrace, instituce trhů práce, evropský model, teorie a praxe.

Literatura

povinná literaturaEkonomie evropské integrace. Edited by Richard E. Baldwin - Charles Wyplosz. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 478 s. ISBN 978-80-247-1807-1. infoBALDWIN, Richard E. a Charles WYPLOSZ. The economics of European integration. 3rd ed. London: McGraw-Hill, 2009. xx, 458 s. ISBN 9780077121631. infodoporučená literaturaEL-AGRAA, A.M. The European Union. Economics and Policies. Harlow: Prentice Hall, 2004. infoSLANÝ, Antonín . Makroekonomická analýza a hospodářská politika. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2003. 380 s. EU 22. ISBN 80-7179-738-3. infoBALDWIN, Richard a Charles WYPLOSZ. The economics of European integration. London: McGraw-Hill, 2004. xx, 458 s. ISBN 0-07-710394-7. infoMOLLE, Willem T.M. The economics of European integration :theory, practice, policy. 4th ed. Aldershot: Ashgate, 2001. xiii, 548. ISBN 0-7546-2195-2. info

Požadavky

Předpokládá se předchozí absolvování předmětů Hospodářská politika 1, Makroekonomie 2 a Mikroekonomie 2. Předmět je zařazen do magisterského navazujícího studia zejména oborů Ekonomie, Hospodářská politika a Hospodářská politika a mezinárodní vztahy.

Garant

Ing. Martin Kvizda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Kvizda, Ph.D.Ing. Tomáš Paleta, Ph.D.Ing. Tomáš Paleta, Ph.D.Ing. Zdeněk Rosenberg