Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soutěžní ekonomie 1 (MPE_SOEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPE_SOEK - Soutěžní ekonomie 1, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto předmětu se studenti seznámí s ekonomií hospodářské soutěže a s ekonomickým přístupem k soutěžní politice a k řešení soutěžních případů. Předmět je členěn dle jednotlivých témat hospodářské soutěže. U každého tématu kombinuje teoretická východiska s praktickými příklady. Po absolvování tohoto předmětu budou studenti schopni aplikovat rámec ekonomické analýzy na řešení problémů soutěžní politiky. Budou schopni diskutovat základní přístupy k vymezování relevantního trhu a určení tržní síly soutěžitelů (včetně vymezení dominantního postavení a významného ekonomického postavení). Dále budou schopní posoudit dopady následujících situací: i) horizontální a nehorizontální fúze (stěžejní pozornost je věnována horizontálním fúzím), ii) horizontální dohody mezi soutěžiteli (stěžejní pozornost je věnována kartelovým dohodám), iii) zneužití dominantního postavení (stěžejní pozornost je věnována vylučovacímu unilaterálnímu jednání) a iv) vertikální omezením (distribučním vztahům). Studenti budou schopni vysvětlit použití kvantitativních a kvalitativních metod za účelem analýzy jednotlivých soutěžních problémů. Dále budou schopni vysvětlit rozdílnosti v přístupu v jednotlivých jurisdikcích (především EU a USA). Předmět je organizován formou přednášek a seminářů. Obsahem přednášek je vysvětlení teoretických východisek, na seminářích budou diskutovány praktické příklady.Výukové cíle:* pochopení základních a pokročilých ekonomických souvislostí politiky hospodářské soutěže;* mikroekonomická analýza případů narušení hospodářské soutěže;* porozumění a analýza přínosů a nákladů výkonu politiky hospodářské soutěže.

Osnova

ÚvodRámec ekonomické analýzy (celkový a spotřebitelský přebytek, alokační a produktivní efektivnost, tržní struktury, tržní selhání)Více ekonomický přístup a tradiční (formální) přístup1. Vymezení relevantního trhu a určení tržní síly - 4 hod.a. Test hypotetického monopolisty, SSNIP testb. Produktový a geografický relevantní trhc. Kvantitativní a kvalitativní metodyd. Role tržních podílů a koncentrace trhue. Lernerův index2. Horizontální a nehorizontální fúze - 4 hod.a. Jednostrané účinkyb. Koordinované účinkyc. Synergie/zvýšení efektivnosti, Závazkyd. Index UPP3. Nehorizontální fúze - 2 hod.a. omezování přístupu ke vstupůmb. omezování přístupu k zákazníkůmc. Synergie/zvýšení efektivnosti, Závazky4. Horizontální vztahy - 4 hod.a. Kartely a tiché dohodyb. Výměna informacíc. Ostatní dohody5. Unilaterální jednání - 4 hod.a. Analýza dominantního postavení a koncept zneužití dominanceb. Vylučovací jednání (predátorské ceny, odmítnutí obchodovat, stlačení marží, rabaty, vázané prodeje, exkluzivity cenová diskriminace)c. Excesivní cenyd. Významné ekonomické postavení a Koncept zneužití významné tržní síly6. Vertikální dohody (distribuční vztahy) – 2 hod.a. Omezení cen pro další prodej (RPM)b. Exkluzivity

Literatura

povinná literaturaMOTTA, Massimo. Competition policy :theory and practice. 1st. ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2004. xxiii, 616. ISBN 0-521-01691-6. infoTIROLE, Jean. The theory of industrial organization. Cambridge, Mass.: MIT Press, 1988. xii, 479 s. ISBN 0-262-20071-6. infodoporučená literaturaO'DONOGHUE, Robert a A. Jorge PADILLA. The law and economics of article 82 EC. 1st pub. Oxford: Hart publishing, 2006. lxvii, 782. ISBN 1-84113-502-X. infoDAVIS, Peter J. a Eliana GARCÉS. Quantitative techniques for competition and antitrust analysis. Princeton: Princeton University Press, 2010. xi, 580 s. ISBN 9780691142579. info

Požadavky

Předpokládá se předchozí absolvování předmětů Hospodářská politika 1 a 2, Makroekonomie 2 a Mikroekonomie 2. Výhodou je předchozí absolvování předmětu Soutěžní právo.

Garant

Ing. Martin Kvizda, Ph.D.

Vyučující

Daniel Donath, M.A., Ph.D.Ing. Martin Kvizda, Ph.D.Daniel Donath, M.A., Ph.D.Ing. Václav Rederer