Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobé trendy organizace podniků (MPH_POSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPH_POSI - Soudobé trendy organizace podniků, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na problematiku mezipodnikové kooperace a zejména vytváření nadpodnikových organizačních struktur.Pod vlivem globalizace a prohlubující se dělby práce se zcela zřetelně projevuje trend od relativně volných a proměnlivých tržních vztahů mezi podniky ke vztahům stále těsnějším a stabilnějším, tj. k vytváření různých sítí podniků až nadpodnikových seskupení, jako například holdingů, koncernů apod.Cílem předmětu je, aby studenti• hlouběji pochopili důvody těchto trendů a jejich teoretickou podstatu,• na konkrétních případech se blíže seznámili se současnou praxí, ať už v rovině různých lokálních seskupení, tak v rovině globálně operujících nadnárodních společností.

Osnova

Tematický plán předmětu bude rozdělen do šesti blokových seminářů po čtyřech hodinách:1. Úvod do tematiky propojování podniků.2. Teoretické přístupy a synopse.3. Kooperace a koncentrace propojování podniků v praxi.4. Strategický management a faktory úspěchu.5. Rozhodovací proces a plánování jednotlivých fází postupu.6. Příklady z aktuálního výzkumu podnikových kooperací.

Literatura

povinná literaturaSYDOW, Jörg. Strategische Netzwerke:Evolution und Organisation. 1. Aufl. Wiesbaden: Gabler, 1992. xiii, 372. ISBN 3409139478. info

Garant

prof. Ing. Ladislav Blažek, CSc.

Vyučující

Jaromír Mazel, Ph.D., lic. oec.