Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk II/B - Ruština (MPJ_JIIBR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPJ_JIIBR - Jazyk II/B - Ruština, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jazyk II/B je navazující přípravný kurz, ve kterém se pokračuje ve studiu obecného jazyka, ale zároveň se začíná budovat systém odborného jazyka v oblasti gramatické, lexikální i stylistické. Jsou procvičovány všechny jazykové dovednosti tak, aby se student dorozuměl v běžných situacích každodenního života a zároveň zvládal jednodušší formy profesní komunikace.

Osnova

1. Rozbor chyb z testu. Organizace výuky, studijní literatura.Ekonomičeskaja sistema a jejo funkciji (čto, kak i dlja kogo proizvodit)Gramatika: přístavková pojmenování, užití spony být v ruštině.2. Tri tipa ekonomiki (tradicionnaja, centralizovannaja i rynočnaja)Rečevoj etiket: jak vyjádřit známou informaci, příčinu, důsledek, reálnou podmínku, přípustku.Gramatika: předložky a předložková spojení souhrnné opakování.3. Rynočnaja sistema ekonomiki. Čto takoje rynok výrazná četba a reprodukce.Gramatika: přechodníkové vazby, přídavná jména a příslovce se slovním základem vremja.4. Torgovlja (obchod, obchodní střediska, podniky služeb. Prodej, koupě. Zboží. Poskytování služeb ) rozvíjení řízené konverzace v dialozích.Gramatika: počítaný předmět při číslovkách. Vyjadřování číselné přibližnosti.Souhrnné opakování: spojky v souvětí souřadném a podřadném.5. Osnovnyje instrumenty rynka: spros porozumění, ruská interpretace textů.Gramatika: vyjádření nutnosti, pravopis a čtení frekventovaných zkratek.6. Pitanije: predprijatija obščestvennogo pitanija, prodovolstvennyje magaziny ; racionalnyje bljuda, menju, recepty konverzace.Gramatika: rozdílná frazeologie k tématu. Souhrnné opakování: přehled důležitých větných typů.7. Instrumenty rynka: předloženije volná reprodukce výchozího textuGramatika: ekvivalenty české předložky mezi, rozdíly v užití některých předložek, násobné číslovky aj.8. Sport a rekreace, druhy sportů, Olympijské hry, Paralympijské hry, tzv. extrémní sporty rozšíření slovní zásoby, procvičování konverzace k tématu.Gramatika: souhrnné opakování konjugace nepravidelných sloves.9. Ekonomičeskije potrebnosti i potrebiteli čtení s porozuměním, ruská reprodukce, polemická konverzace.Gramatika: ruská vztažná zájmena, odchylná vazba některých sloves, vsuvky.10. Uvlečenija, chobbi konverzace a samostatný písemný projev.Gramatika: souhrnné opakování přídavných jmen slovesných a příčestí.11. V hotele / gostiniea rozvíjení situačních dialogů, rozšíření lexika.Gramatika: souhrnné opakování rozkazovacího a podmiňovacího způsobu u sloves.12. Společenský život (Struktura společnosti. Organizace, struktura organizace, činnost, veřejné akce, schůze.)Rečevoj etiket: vyjádření potvrzení, nezúčastněného postoje, přeptání, obdivu, zálib.Gramatika: rozdílný rod podst. jmen cizího původu, odchylná vazba vybraných podst. jmen aj.13. Četyre tipa firm čtení s porozuměním, diskuse k výchozímu textu.Gramatika: vyjádření přibližnosti v ruštině, překladové varianty předložky za sčot .Test.Autentické materiály periodický tisk:Čechija segodnja

Literatura

povinná literaturaJANEK, Adam a Julija MAMONOVA. Učebnice současné ruštiny :vhodné i pro samouky. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 410 s. ISBN 9788025128596. infoMYRONOVA, Halyna a Dita GÁLOVÁ. Ruština pro podnikatelskou sféru. 1. vyd. Brno: ESF MU, 2003. 136 s. Díl 1. ISBN 80-210-3258-8. infoBALCAR, Milan. Ruská gramatika v kostce. Vyd. 1. Praha: Leda, 1999. 125 s. ISBN 80-85927-56-X. infoŽDANOVA, Irina Fedorovna, M. A. ROMANOVSKAJA a A. V. VELIČKO. Delovoj russkij. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1996. 437 s. ISBN 80-7200-019-5. infodoporučená literaturaNEKOLOVÁ, Věra, Irena CAMUTALIOVÁ a Alena VASILJEVA-LEŠKOVÁ. Ruština nejen pro samouky :klíč, slovník. Vyd. 1. Praha: LEDA, 2002. 79 s. ISBN 80-85927-96-9. infoDYNDA, Antonín a Eva DYNDOVÁ. Česko-ruská obchodní korespondence. Translated by Tamara Gorroňová. 1. vyd. Praha: Pragoeduca, 1998. xxv, 524 s. ISBN 80-85856-64-6. info

Požadavky

Zvládnutí jazykových dovedností, které byly procvičovány v předmětu JII/AR. Student si svoje jazykové znalosti může ověřit vyplněním samovyhodnocovacího online testu.

Garant

Mgr. Monika Ševečková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Monika Ševečková, Ph.D.Mgr. et Mgr. Bc. Milan Boháček, M.A.Ing. Mgr. Blanka Pojslová