Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vymáhání pohledávek (MPP_VYMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPP_VYMP - Vymáhání pohledávek, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Vymáhání pohledávek si bere za cíl seznámení studentů s problematikou uplatňování a vymáhání soukromoprávních pohledávek. Smyslem je představit a komparovat studentům jednotlivé způsoby vymáhání, a to jak soudní, tak mimosoudní cestou. Pozornost bude věnována rovněž insolvenčnímu řízení jako kolektivnímu způsobu vymáhání pohledávek.Vyučující mají zájem představit studentům otázku vymáhání pohledávek nejen z pohledu právního, ekonomického, účetního a daňového, ale i obeznámit je se základními způsoby zvládání a řešení sporné situace v rámci obchodních sporů.Předmět bude realizován prostřednictvím tří bloků přednášek, přičemž na každý blok bude navazovat samostatný modul speciální praktické výuky vedený zkušeným externím lektorem z praxe:- modul praktické výuky "Mediace" (bloková výuka 20 hod.)- workshop Rozhodčí řízení a exekuce (6 hod.)- workshop Insolvenční řízení (6 hod.)Jednotlivé moduly praktické výuky a workshopy jsou zaměřeny na rozšíření základních znalostí předmětné materie z přednášek a její obohacení zejména o praktické příklady, zkušenosti externího lektora z praxe a nabytí praktických dovedností.Hlavním cílem absolvování modulu praktické výuky Mediace je:- Aktivní práce s mediátorem-lektorem, disponujícím odbornými zkušenostmi s mediací.- Osvojit si dovednosti pro asistenci stran s různými zájmy a dosažení řešení sporů.- Zapojit se do simulované mediace a rozvíjet porozumění procesu mediace.- Získat informace o etice v oblasti obchodní mediace a praxi mediátora.- Získat základní dovednosti pro výkon mediace a hodnocení procesu.Absolvent kurzu by měl být schopen porozumět ekonomickým a finančním souvislostem fungování jednotlivých ekonomických subjektů, a to ve vztahu k vymáhání pohledávek prostřednictvím dosažení konsenzu stran sporu při mediaci, individuální cestou nalézacího a vykonávacího řízení, ale taktéž prostřednictvím kolektivního uspokojení v insolvenčním řízení.

Osnova

Výuka předmětu bude probíhat v blocích. Na každý tematický blok bude navázán volitelný praktický modul nebo workshop, po jehož absolvování získá každý účastník doklad o účasti. Jednotlivé moduly praktické výuky a workshopy budou otevřeny i pro třetí osoby se zájmem o danou problematiku.1. Přednáška: Úvod do problematiky vymáhání pohledávek: základy kontraktace, zajištění v závazkových vztazích. Alternativní způsoby řešení sporů.- Úvod do problematiky předmětu, základní požadavky na ukončení předmětu- Obecně k závazkovému vztahu, procesu kontraktace, pohledávkám, Dlužník a věřitelé,- Zajištění pohledávek v závazkových vztazích- Alternativní způsoby uplatňování a vymáhání1.1. MODUL: praktické výuky „Mediace“- Mediace - moderní a rychlé řešení sporů- Manažer a systém efektivního vyjednávání- Mediační řízení (nejen) v business prostředí- Management pohledávek a mediační proces- Mediační dohoda jako spolutvůrce úspěchu podnikání- Mediační techniky a komparativní výhoda jejich znalostí pro praxiProgram výuky je založen na získání teoretických znalostí a praktickém tréninku výkonu mediačních technik. Mediátor-lektor poskytuje teoretické rady včetně praktického nácviku. Využívá soubor hodnocení studentů v předmětné oblasti s cílem poradit oblast pro zdokonalování dovedností a doporučí, jak dále získané dovednosti nejlépe rozvíjet.2. Přednáška: Individuální vymáhání pohledávek veřejnou mocí- Občanské soudní řízení- Rozhodčí řízení- Exekuce2.2. Navazující WORKSHOP „Rozhodčí řízení“ a „Exekuce“3. Přednáška: Problematika insolvenčního práva- Základní principy řízení financí, základní principy insolvenčního práva- Rozpoznávání úpadku, osvědčování a zjišťování úpadku- Způsoby řešení úpadku – oddlužení, konkurs, reorganizace3.3. Navazující WORKSHOP „Insolvence“- Praktická modelace průběhu insolvenčního řízení- Rozpoznávání úpadku u jednotlivých typů dlužníků- Přihlašování nároku věřitele v insolvenčním řízení- Strategie věřitele v insolvenčním řízení- Praktické aspekty osobního bankrotuÚvod do problematiky vymáhání pohledávek: základy kontraktace, zajištění v závazkových vztazích

Literatura

doporučená literaturaKOTOUČOVÁ, J. a kol.: Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon): komentář. 1. vyd. Praha : C.H. Beck, 2010, s. 1056. ISBN 978-80-7179-595-7.RICHTER, T.: Insolvenční právo. Praha: ASPI, 2008. 472 s. ISBN 978-80-7357-329-4.WINTEROVÁ, Alena a kol.: Civilní právo procesní: vysokoškolská učebnice. 5. vydání. Praha: Linde Praha, 2008. 751 s.KOZÁK, J., BUDÍN, P., PACHL, L.: Insolvenční právo aneb osobní bankroty začínají. Brno: Rašínova vysoká škola, 2008. 298 s. ISBN 978-80-87001-10-3HÁSOVÁ, Jiřina a Tomáš MORAVEC. Insolvenční řízení. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2013. xviii, 262. ISBN 9788074004599. infoInsolvenční zákon a předpisy související ;Nařízení Rady (ES) o úpadkovém řízení : komentář. Edited by Jan Kozák. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2013. xxiii, 124. ISBN 9788073572433. infoCHALUPECKÁ, Kristýna , Petr LAVICKÝ , Jakub JUŘENA a Martin LEBEDA . Insolvenční právo v teorii a praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 214 s. Spisy Právnické fakulty MU č. 434 (řada teoretická). ISBN 978-80-210-6038-8. infoneurčenoFRONC CHALUPECKÁ, Kristýna . Komparace postavení zajištěných věřitelů v insolvenčním řízení dle stávající úpravy a nového Občanského zákoníku. In J. Kotásek a kol.. Dny práva 2012. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. s. 1169-1173, 5 s. ISBN 978-80-210-6319-8. KOMPARACE POSTAVENÍ ZAJIŠTĚNÝCH VĚŘITELŮ infoFRONC CHALUPECKÁ, Kristýna . Przesłanki do upadłości przedsiębiorców w Republice Czeskiej. In Česko - polská právní komparatistika 2013. 2013. infoJUŘENA, Jakub . Vybrané otázky dopadů regulace nového občanského zákoníku do sféry insolvenčního práva. In Žatecká, Eva. Cofola 2012 Sborník příspěvků z mezinárodní konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity 17. – 19. 5. 2012 v Brně – the conference proceedings. Brno: Masarykova univerzita, 2012. s. 75-82, 8 s. ISBN 978-80-210-5929-0. URL info

Požadavky

Předmět předpokládá základní znalosti a dovednosti z oblasti civilního práva. Uvedené dovednosti lze získat absolvováním předmětu Základy práva.

Garant

JUDr. Ing. Kristýna Fronc Chalupecká

Vyučující

JUDr. Ing. Kristýna Fronc Chalupecká