Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společné politiky EU (MPR_SPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPR_SPPO - Společné politiky EU, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Členské země Evropské unie svěřily jejím orgánům veškeré rozhodovací kompetence v oblasti tzv. společných politik, kterými jsou zemědělská, obchodní, dopravní a měnová. Mimo těchto politik pak existuje další skupina, označovaná jako komunitární (koordinované) politiky, v nichž dochází k dělbě rozhodovacích kompetencí mezi členské země a orgány EU. V rámci tohoto předmětu je pozornost věnována jak politikám společným, tak komunitárním.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- zpochybnit přínos konkrétních opatření pro rozvoj EU- formulovat vlastní návrhy na změnu nastavení politik- argumentovat pozitiva a negativa začlenění národní ekonomiky do struktur EU- posoudit efektivnost společných politik- zdůvodnit historický kontext jednotlivých politik EU

Osnova

Výuka je rozdělena do deseti tématických částí. Části 1 – 8 tvoří českou část, části 9 – 10 tvoří francouzskou část přednášek.1. Obecný význam a postavení společných a komunitárních politik EU, společná obchodní politika – prezentace formou úvodního přehledu příslušných politik, pokračující přednáškou k dané politice spojenou se seminářem k aktuálním otázkám její aplikace.2. Společná dopravní a měnová politika – prezentace tématu formou přednášky (doplněné informacemi o stávajících a perspektivních dopadech uvedených politik na ČR) s navazující diskusí podpořenou samostudiem.3. Společná zemědělská politika – prezentace tématu formou přednášky (doplněné informacemi o dopadech dané politiky na ČR) s navazující diskusí podpořenou samostudiem.4. Jednotný vnitřní trh (volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu) – prezentace tématu formou koncentrovaného přehledu hlavních otázek se seminářem k vybraným aktuálním otázkám.5. Environmentální politika – prezentace tématu formou přednášky s navazující diskusí podpořenou předchozím studiem resp. samostudiem vybraných otázek.6. Energetická a výzkumná politika – prezentace tématu formou přednášky s navazující diskusí podpořenou samostudiem vybraných otázek.7. Strukturální politika a ochrana spotřebitele – prezentace tématu formou přednášky spojené se seminářem k vybraným otázkám, podpořeného předchozím studiem resp. samostudiem vybraných otázek.8. Spolupráce v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky a trestních záležitostí – prezentace tématu formou přednášky s navazující závěrečnou diskusí.9. Právo EU vztahující se k veřejnému zdraví – základy komunitárního práva veřejného zdraví, globální strategie v oblasti veřejného zdraví, potřeba integrace požadavků veřejného zdraví do komunitárních politik.10. Regionální politika Evropské unie – úvod, strukturální fondy a další nástroje soudržnosti, regionální politika v období 2007 – 2013Studijní zátěžForma zátěže Počet opakování Hodin /opakování CelkemÚčast na přednáškách 13 2 26Příprava na přednášky 13 2 26Příprava na závěrečný test – česká část 1 20 20Příprava na závěrečný test – francouzská část 1 20 20Celková pracovní zátěž 92Rozvržení studijní zátěže v průběhu semestru.Přednášky české části probíhají pravidelně v jednotlivých týdnech semestru. Výuka české i francouzské části probíhá blokově. Závěrečné testy (česká i francouzská část) se píší ve zkouškovém období.Harmonogram pro distanční formu studia1.- 2. týden semestru samostudium (téma 1.-2.)3. týden samostudium (téma 3.)4. - 5. týden samostudium (téma 4. - 5.)6. týden samostudium (téma 6.)7. - 8. týden samostudium (téma 7.- 8.)9. týden samostudium (téma 9.)10. týden vypracování POTu10.-11. týden samostudium (téma 10.-11.)12.-13. týden samostudium (téma 12.-13.)

Literatura

povinná literaturaSpolečné politiky EU :historie a současnost se zaměřením na Českou republiku. Edited by Lenka Fojtíková - Marian Lebiedzik. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2008. xv, 179 s. ISBN 978-80-7179-939-9. infodoporučená literaturaLukáš, Z. – Neumann, P.: Společná zemědělská politika EU, Regionální a strukturální politika EU. VŠE : Praha 2000.

Garant

doc. RNDr. Milan Viturka, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Viturka, CSc.doc. RNDr. Milan Viturka, CSc.Ing. Vladimír Žítek, Ph.D.