Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová teorie a politika (MPV_DATP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_DATP - Daňová teorie a politika, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je prohloubení teoretických poznatků o daních a daňové politice, se zaměřením na ekonomické dopady daní a roli daňové politiky v hospodářské politice vlády. Výklad vychází z historického vývoje daňových teorií, na jehož základě podrobněji analyzuje daňové principy. Mezi ústřední témata předmětu patří rozbor různých přístupů k možnostem využití (resp. k omezením) používání daní jako nástroje dosahování cílů hospodářské politiky. Obsahem předmětu je tak také poznání reálné daňové politiky v ČR v porovnání s vyspělými zeměmi. Předmět v přiměřené míře akcentuje aktuální témata zdanění ve vyspělých zemích.Hlavním cílem seminářů je pak prohloubit poznatky získané na přednáškách, kdy jsou jednotlivé teoretické problémy rozebírány na praktických příkladech (případové studie, analýzy, aj.). Studenti jsou zpracováním skupinové seminární práce (group work) vedeni k samostatné práci a k umění vlastní prezentace. Na konci tohoto kurzu bude student schopen:* porozumět a vysvětlit vývoj daňové politiky za posledních 50 let;* použít informace o nastavení daňového systému ve své profesi;* předkládat odůvodněná (argumentačně promyšlená, racionální) rozhodnutí;* na základě nabytých znalostí odvodit i neznámé jevy daňové politiky;* interpretovat hlavní odlišnosti teorie od praktického uplatňování daňové politiky.Semináře probíhají nepravidelně, cca jedenkrát za 14 dní a mohou mít i formu individuálních konzultací.

Osnova

Obsah kurzu je rozdělen do dvou základních bloků. První blok (témata 1-6) osvětluje daňovou teorii, druhý blok (témata 7-13) se zabývá daňovou politikou.1. Úvodní přednáška.2. Vliv daní na ekonomické chování subjektů - efektivnost zdanění.3. Daňová incidence a spravedlnost.4. Distorzní účinky daní na nabídkovou stranu ekonomiky.5. Zdanění a inflace. Makroekonomické důsledky zdanění.6. Optimální zdanění.7. Úvod do daňové politiky.8. Reformy daňových systémů.9. Zdanění důchodů jednotlivců.10. Zdanění důchodů společností.11. Nepřímé daně.12. Ekologické daně a integrační tendence daňových soustav (+dílčí problémy daňové politiky).13. Vývoj daňové soustavy v ČR, případně diskusní téma k aktuálním daňové politice v ČR s daňovým odborníkem.

Literatura

povinná literaturaKUBÁTOVÁ, Květa a Leoš VÍTEK. Daňová politika : teorie a praxe. Vyd. 1. Praha: Codex, 1997. 259 s. ISBN 80-85963-23-X. infodoporučená literatura• Institute for Fiscal Studies (eds.) and MIRRLEES, J.A. (eds.) Tax By Design: The Mirrlees Review. , Oxford: Oxford University Press, 2011, ISBN 978-0-19-955374-7ZUBAĽOVÁ, A. a kol. Daňové teórie a ich využitie v praxi. Bratislava: Iura Edition, 2008, ISBN 978-80-8078-228-3MIRRLEES, J.A. Welfare, Incentives, and Taxation. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-829521-9. infoPUDIL, Pavel. Zdanění a efektivnost. Vyd. 1. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. 158 s. ISBN 80-86861-07-4. infoŠIROKÝ, Jan. Daňové teorie s praktickou aplikací. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2003. xv, 249 s. ISBN 80-7179-413-9. infoTax progressivity and income inequality. Edited by Joel B. Slemrod. 1. ed. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. ix, 363 s. ISBN 0-521-58776-X. info

Požadavky

((! PVDATP Daňová teorie a politika )&&(! KVDATP Daňová teorie a politika ))Nutným předpokladem je absolvování předmětu Veřejné finance I. Doporučené je též absolvování předmětu Mikroekonomie II.

Garant

doc. PhDr. Jan Šelešovský, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Robert Jahoda, Ph.D.Ing. Igor Kissdoc. Ing. Robert Jahoda, Ph.D.