Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví a daně v neziskovém sektoru (MPV_MAUD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_MAUD - Manažerské účetnictví a daně v neziskovém sektoru, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na možnosti využívání manažerského účetnictví v organizacích veřejného sektoru, převážně v občanských sdruženích a obecně prospěšných organizacích. Absolvováním tohoto kurzu posluchači získají znalosti v oblasti psaní projektů s důrazem na finanční stránku projektu. Získají dovednost v kalkulování nákladů, hledání finančních zdrojů a jejich následné vyúčtování. Seznámí se s provázaností manažerského a finančního účetnictví. Těžištěm předmětu je vlastní tvorba projektu, jeho finanční zajištění a následné vyúčtování. Studenti budou také seznámeni s daněmi v neziskovém sektoru. Absolventi by prostřednictvím svého projektu měli být schopni samostatně řešit i složitější finanční situace v celé organizaci.

Osnova

Cílem výuky v získání praktických dovedností z oblasti manažerského účetnictví. Předmět má poskytnout specifickou gramotnost projektového manažera, tj. zprostředkovat konkrétní a praktické znalosti v účetní jednotce nepodnikatelského typu. Absolventi by měli být schopni samostatně řešit i složitější situace týkající se celé účetní jednotky včetně daní.Základními problémovými okruhy jsou:- Kalkulace a rozpočty- Žádosti o finanční prostředky- Vyúčtování získaných finančních prostředkůOsnova předmětuTématický plán seminářů (podle týdnů výuky):týden téma1 Úvodní seminář - zopakování základních znalostí z účetní teorie a praxe.Způsob práce v seminářích, podmínky hodnocení. Odlišnost pojmů finanční účetnictví, manažerské účetnictví a daňové účetnictví, uživatelé informací, význam manažerského účetnictví, manažerské účetnictví ve vztahu ke statistice, finanční analýze, controllingu, k rozpočtování.2 Kalkulace nákladůDruhy nákladů, struktura nákladů v kalkulaci, možnost využití kalkulačního vzorce, stanovení kalkulační jednice, problematika režijních nákladů.3 RozpočtováníVýznam rozpočtu, klasifikace rozpočtů, techniky sestavení, zdrojový rozpočet.4 ProjektPsaní projektu v neziskové organizaci v souladu s posláním a cíle organizace. Zopakování typologie neziskových organizací, občanské sdružení a obecně prospěšná společnost jako základní typy pro psaní konkrétního projektu.5 NákladyPředložení konkrétního projektu (první průběžný test). Sestavení nákladové stránky projektu v členění na osobní náklady, materiálové náklady, náklady na služby, otázka možností přiřazování režijních nákladů.6 VýnosyHledání konkrétních zdrojů ke zvolenému projektu. Sestavení výnosové stránky rozpočtu dle možných zdrojů.7 Žádost o veřejné finanční prostředkyVypracování žádosti o dotaci od poskytovatele, který podporuje oblast zvoleného projektu.8 Žádost o soukromé finanční prostředkyHledání soukromého poskytovatel finančních prostředků pro zvolený projekt (nadační prostředky, dary od ziskových organizací).9 Vlastní finanční prostředkyFinanční možnosti organizace na zajištění projektu, členské příspěvky, poskytnuté služby aj.10 Finanční účetnictvíPředložení projektu včetně žádostí o získání finančních prostředků (druhý průběžný test). Vlastní účtování projektu do účetního deníku s ohledem na typ organizace a poskytnutých finančních prostředků, vyúčtování zdrojů projektu.11 Závěrečná zpráva projektuZpracování závěrečné zprávy projektu, věcná a finanční část, prezentace projektu, jeho udržitelnost. Zhodnocení projektu z hlediska daňového (daně z příjmů, daně darovací, daně z přidané hodnocty).12 DaněDaně v neziskovém sektoru.13 Závěrečné opakováníDopracování POTu, závěrečné opakování, zodpovězení konkrétních dotazů k předkládaným projektům (POTům)Prezenční studiumSemináře probíhají obsahově podle uvedených tématických okruhů. Kontrolní testy v 5. a 10. týdnu jsou povinné (viz podmínky ukončení kurzu).Semináře rozděleny na třináct bloků.

Literatura

REKTOŘÍK, Jaroslav . Organizace neziskového sektoru. Základy ekonomiky, teorie a řízení. Druhé aktualizované vydání. Druhé, aktualizované. Praha: Ekopress, s.r.o., 2007. 187 s. ISBN 978-80-86929-25-5. infoHRADECKÝ, Mojmír, Jiří LANČA a Ladislav ŠIŠKA . Manažerské účetnictví. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 138 s. ISBN 80-210-4212-5. info

Požadavky

! MPV_CMUV Cvičení z MU

Garant

doc. PhDr. Jan Šelešovský, CSc.

Vyučující

Ing. Marie Hladká, Ph.D.Ing. Filip HrůzaIng. Hana Jurajdová, Ph.D.