Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management organizací ve veřejném sektoru a rozvoj řídících a komunikačních dovedností (MPV_MOVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_MOVS - Management organizací ve veřejném sektoru a rozvoj řídících a komunikačních dovedností, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je:Získat přehled o jednotlivých metodách managementu ve veřejném sektoru, jejich omezeních a přínosech,Osvojit si a prohlubovat řídící a komunikační dovednosti. Akcent je přitom kladen na znalost řízení v organizacích veřejné správy jak v České republice tak ve Francii, a to s přesahem do tvorby veřejných politik.Prakticky nacvičit vybrané komunikačních a manažerských dovedností, které budou studenti moci využít v praxi na řídících pozicích ve veřejné správě.

Osnova

Přednášky nejsou.Semináře jsou rozděleny na třináct bloků:1. Managemet a řízení – vymezení definic. Specifika řízení ve veřejné správě.2. (F) Management veřejných institucí ve Francii – reformy, decentralizace, dopady.3. (F) Management veřejných politik.4. (F) Jak prosadit změny ve veřejné správě.5. (F) Veřejné politiky a jejich zaměření.6. Lidský faktor v řízení. Role manažera ve veřejné správě.7. Externí seminář s manažerem VS.8. Případová studie – týmové řešení konkrétního problému při řízení VS.9. Komunikační dovednosti a jejich rozvoj - komunikační proces, účinná slovní a mimoslovní komunikace, základní komunikační dovednosti ( naslouchání, kladení otázek, účinná pochvala, účinná kritika, přesvědčování).10. Asertivita a její význam v řídící činnosti - pojem asertivita, základní znaky asertivního jednání, asertivní dovednosti a jejich nácvik.11. Týmová práce a vedení týmu - typy týmů, výběr členů týmu, utváření a rozvoj týmu, komunikace v pracovním týmu, vedení týmu.12. Konflikty a jejich řešení. Druhy konfliktů, zdroje konfliktů, pozitivní a negativní aspekty konfliktů, styly řešení konfliktů.13. Závěrečné opakování a písemný test.

Literatura

povinná literaturaZáklady mezilidské komunikace. Edited by Joseph A. DeVito. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 420 s., il. ISBN 80-7169-988-8. infodoporučená literaturaWright, G.-Nemec,J.:Public management in the central and eastern european transition:concepts and cases. 1. vyd.Bratislava: NISPAcee 2002. 504 s. ISBN 80-89013-08-2BARZELAY, Michael. The new public management :improving research and policy dialogue. Berkeley: University of California Press, 2001. xx, 218 s. ISBN 0-520-22443-4. info

Požadavky

! PVMOVS Management org. ve VS Předmět je určen pro navazující magisterské studenty česko-francouzského studia oboru Administration Publique.

Garant

Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Ivan Malý, CSc.doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.