Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie empirického výzkumu (MPV_MSEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_MSEV - Metodologie empirického výzkumu, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem kurzu je uvést studenty do problematiky obecné metodologie vědy a seznámit je s metodologickými postupy aplikovaného výzkumu sociálně-ekonomických jevů.Cílem kurzu je vybavit studenty znalostmi a dovednostmi, které pro ně budou využitelné:1. v manažerské praxi (při získávání informací potřebných k rozhodování, při posuzování hodnoty získaných informací apod.);2. v dalším studiu (při zpracovávání diplomové práce a jako východisko pro hlubší studium metodologie vědeckého výzkumu v doktorských studijních programech).Po absolvování předmětu by studenti měli:- mít základní poznatky o cílech a významu vědeckého výzkumu;- orientovat se v typech výzkumu, metodách sběru a analýzy výzkumných dat;- znát náležitosti výzkumného projektu a výzkumných zpráv;- být schopni kritického posouzení plánovaných výzkumných projektů i jejich výstupů.

Osnova

1. Úvod do předmětu. Věda, struktura věd. Vědecký výzkum, charakteristické rysy vědeckého výzkumu, cíle a význam vědeckého výzkumu. Etické aspekty vědeckého výzkumu. Sociálněvědní výzkum a jeho význam pro praxi různých oborů.2. Druhy výzkumu. Výzkum základní a aplikovaný, výzkum primární a sekundární. Metody vědeckého výzkumu. Metody teoretické, metody empirické. Teorie, model, koncept. Funkce teorie, vztah teorie a praxe.3. Základní fáze výzkumného postupu. Výzkumný problém, výzkumný cíl, výzkumné otázky, výzkumné hypotézy.4. Studium vědecké a odborné literatury. Teoretickokritická analýza stavu poznání, volba a formulace teoretickometodologických východisek výzkumu. Moderní informační zdroje a práce s nimi.5. Typy výzkumu. Typy výzkumu z hlediska účelu výzkumu (výzkum explorativní, deskriptivní, prediktivní, kauzální), typy výzkumu z hlediska cíle a logiky výzkumu (výzkum kvalitativní, kvantitativní). Výzkumný projekt. Příklady výzkumných projektů ve vybraných aplikačních oblastech.6. Kvantitativní výzkumná metodologie I. Konceptualizace, operacionalizace. Proměnná, typy proměnných. Úrovně měření. Metody sběru kvantitativních dat.7. Kvantitativní výzkumná metodologie II. Měřící škály, dotazníky a jejich konstrukce. Validita a reliabilita měření.8. Zkoumaný soubor, reprezentativita zkoumaného souboru. Metody výběru zkoumaného souboru (náhodný výběr, záměrný výběr ad.). Kontaktování respondentů, obecné zásady kvality sběru primárních dat. Návratnost dotazníků.9. Kvantitativní výzkumná metodologie III. Analýza kvantitativních dat, dokumentace a prezentace kvantitativních výzkumných výsledků (tabulky, grafy). Interpretace výzkumných výsledků.10. Kvalitativní výzkumná metodologie. Metody sběru kvalitativních dat, analýza kvalitativních dat.11. Sekundární data a jejich analýza. Zdroje sekundárních dat, posuzování kvality sekundárních dat, výhody a nevýhody analýzy sekundárních dat.12. Prezentace výzkumných výsledků. Výzkumná zpráva, vědecký článek, poster, popularizační článek. Vědecký jazyk.

Literatura

povinná literaturaJak se vyrábí sociologická znalost :příručka pro uživatele. Edited by Miroslav Disman. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 374 s. ISBN 80-246-0139-7. infoZáklady kvantitativního šetření. Edited by Keith Punch, Translated by Jan Hendl. Vyd. 1. Praha: Portál, 2008. 150 s. ISBN 978-80-7367-381-9. infoZáklady sociologického výzkumu. Edited by Alois Surynek - Růžena Komárková - Eva Kašparová. 1. vyd. Praha: Management Press, 2001. 160 s. ISBN 80-7261-038-4. infodoporučená literaturaKREJČÍ, Jindřich. Kvalita sociálněvědních výběrových šetření v České republice. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2008. 195 s. ISBN 978-80-7419-001-8. infoPAVLICA, Karel. Sociální výzkum, podnik a management :průvodce manažera v oblasti výzkumu hospodářských organizací. Vyd. 1. Praha: Ekopress, 2000. 161 s. ISBN 80-86119-25-4. infoSTRAUSS, Anselm a Juliet CORBINOVÁ. Základy kvalitativního výzkumu : postupy a techniky metody zakotvené teorie. Vyd. 1. Boskovice: Albert, 1999. 196 s. ISBN 80-85834-60-X. infoŠANDEROVÁ, Jadwiga a Alena MILTOVÁ. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách :několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 209 s. ISBN 80-86429-40-7. info

Garant

Mgr. Laura Fónadová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Laura Fónadová, Ph.D.