Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekty ve veřejné správě (MPV_PVVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_PVVS - Projekty ve veřejné správě, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět uvede studenta do hlavních metod a problémových oblastí projektů ve veřejné správě s důrazem na prohloubení dovedností spojených s přípravou projektů, resp. hlavními projektovými rámci využívanými v rámci veřejné správy. Zvláštní pozornost je věnována problematice praktických aspektů realizace projektů z evropských investičních a strukturálních fondů (ESIF) v jednotlivých fázích tzv. projektového cyklu. Absolvent bude po úspěšném absolvování kurzu schopen sestavit a realizovat věcnou i finanční část projektů z ESIF a to ve vazbě na příslušné nástroje projektového řízení a s ohledem na základní legislativní prvky relevantní pro oblast veřejných projektů. Po absolvování kurzu bude student schopen vytvořit standardní projektovou žádost ve vazbě na identifikaci příslušné problémové oblasti, aplikovat příslušné nástroje na přípravu věcných i rozpočtových částí, identifikovat potencionální rizika pro žadatele (organizaci veřejné správy) včetně zajištění dlouhodobých kvalitativních dopadů na rozvoj organizace. Studenti si ověří možnosti vazby projektů na oblast strategického řízení veřejné správy.

Osnova

Semináře budou pojaty jako prakticky orientovaná výuka zaměřená na rozvíjení dovedností v oblasti projektového managementu včetně rozvoje relevantní soft-skills studentů (především oblast týmové práce). Osnova má následující podobu: 1. Úvod do předmětu – institucionální báze projektů ve veřejné správě, exekutiva v ČR a EU, projekt jako nástroj realizace strategického řízení ve veřejné správě 2. Veřejné projekty a jejich charakteristika s důrazem na využívání ESIF, 3. Příprava projektu (ex-ante fáze dle projektového cyklu), 4. Zpracování projektové žádosti – věcná část, 5. Zpracování projektové žádosti – finanční část I., 6. Zpracování projektové žádosti – finanční část II., 7. Realizace projektu I., 8. Realizace projektu II., 9. Realizace projektu III., 10. Proces ukončení projektu. 11. – 12. Kolokvium - vyhodnocení projektu. V rámci předmětu bude zpracováno 6 projektů, čtyřčlennými týmy.

Literatura

povinná literaturaROSENAU, Milton D. Řízení projektů. 3. vyd. Brno: Computer Press, 2007. 344 s. ISBN 978-80-251-1506-0. infoNĚMEC, Vladimír. Projektový management. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 182 s. ISBN 80-247-0392-0. infodoporučená literaturaSVOZILOVÁ, Alena. Projektový management. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2011. 380 s. ISBN 9788024736112. infoFOTR, J. Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. 356 s. ISBN 80-247-0939-2. infoOCHRANA, František. Hodnocení veřejných projektů a zakázek. 3., přeprac. vyd. Praha: ASPI, 2004. 195 s. ISBN 80-7357-033-5. infoDOLANSKÝ, Václav, Vladimír MĚKOTA a Vladimír NĚMEC. Projektový management. Vyd. 1. Praha: Grada, 1996. 372 s. ISBN 80-7169-287-5. info

Požadavky

Základní orientace v evropských fondech.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc.

Vyučující

Mgr. Bc. David Póč