Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj komunikačních a manažerských dovedností (MPV_RKMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPV_RKMD - Rozvoj komunikačních a manažerských dovedností, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem kurzu je poskytnout studentům základní poznatky o efektivní komunikaci v řízení a prostřednictvím výcvikových metod rozvinout jejich komunikační dovednosti potřebné pro řízení spolupracovníků a jednání s partnery mimo organizaci. Úvodní studijní bloky kurzu jsou zaměřeny na základní komunikační dovednosti potřebné pro úspěch v jakémkoli jednání, navazující bloky směřují k rozvoji vybraných manažerských dovedností.Na konci tohoto kurzu by měl být student schopen:- efektivně sdělovat a předávat informace;- efektivně klást otázky, naslouchat, argumentovat a odpovídat na námitky ;- komunikovat asertivně ;- připravit a realizovat efektivní prezentaci (návrhů/informací) ;- vést hodnotící rozhovor ;- vyjednávat.

Osnova

1. Úvod do předmětu, požadavky k zápočtu. Komunikační proces, komunikace slovní a mimoslovní. Význam efektivní komunikace v řízení, možnosti a metody rozvoje komunikačních dovedností.2. Základní komunikační dovednosti. Zásady účinné slovní komunikace.Kladení otázek - typy otázek, výhody a nevýhody jednotlivých typů otázek. Aktivní naslouchání - význam naslouchání, rozvoj dovednosti naslouchat. Účinná argumentace a přesvědčování – volba argumentů, formulace argumentů, výstavba argumentace. Překonávání námitek – druhy námitek, postup překonávání námitek.3. Účinná prezentace. Příprava prezentace, struktura prezentace, účinná slovní a mimoslovní komunikace při prezentaci. Vizuální pomůcky a jejich význam, zásady efektivního použití.4. Asertivita a její význam. Asertivní, pasivní a agresivní jednání - charakteristika, důsledky pro řídící práci. Asertivní práva, asertivní techniky. Intrapersonální a interpersonální přínos asertivního myšlení a jednání.5. Komunikační typy osobnosti, efektivní strategie jednání s jednotlivými typy.6. Rozhovory se spolupracovníky – druhy, význam, zásady efektivního vedení. Výběrový rozhovor, hodnotící rozhovor. Příprava a zásady účinného vedení.7. Vyjednávání. Příprava na vyjednávání, vyjednávací styly. Individuální a týmové vyjednávání.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, Jaro. Tajemství úspěšného jednání. 1. vyd. Praha: Grada, 1995. 162 s. ISBN 80-85623-84-6. infoLUKÁŠOVÁ, Růžena . Komunikace ve správních činnostech ÚSC. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 48 s. ISBN 80-210-3948-5. infoMENTZEL, Wolfgang. Rozhovory se spolupracovníky. Praha: Grada, 2004. 106 s. ISBN 80-247-0408-0. infoO'BRIEN, Paddy. Pozitivní řízení :asertivita pro manažery. 3. vyd. Praha: Management Press, 2003. 212 s. ;. ISBN 80-7261-077-5. infoKHELEROVÁ, Vladimíra. Komunikační a obchodní dovednosti manažera. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2010. 144 s. ISBN 9788024735665. infoPrezentační dovednosti. Edited by Ivana Hospodářová. 2. upr. vyd. Praha: Kernberg Publishing, 2007. 172 s. ISBN 978-80-903962-9-6. infoVše o přijímacím pohovoru :jak poznat druhou stranu. Edited by Marek Matějka - Pavel Vidlař. 2., přeprac. a aktualiz. vy. Praha: Grada, 2007. 213 s. ISBN 978-80-247-1972-6. info

Požadavky

! MPV_COMA Communication and Managerial Skills Training && ! NOW ( MPV_COMA Communication and Managerial Skills Training )

Garant

doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.

Vyučující

PhDr. Vladimír Hřebíčekdoc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.Ing. Daria Kuchařová