Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní praktikum (AEA_07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_07 - Laboratorní praktikum, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V semináři získají studenti potřebné znalosti a dovednosti při primárním ošetření archeologických nálezů, především keramiky a kovových artefaktů.Na začátku semestru proběhne týdenní workshop ve výzkumné stanici v Panské Lhotě zaměřený na získání teoretických i praktických znalostí konzervace kovových artefaktů. Týdenní workshop bude sestávat ze dvou oddílů. V teoretické části se studenti seznámí s moderními metodami konzervace formou přednášek, poté bude následovat praktické laboratorní cvičení. V dalších týdnech bude výuka probíhat formou klasických cvičení jednou týdně v laboratoři ÚAM FF na Arna Nováka a bude zaměřená na problematiku keramických nálezů. Studenti musí zvládnout základní postupy konzervace archeologických nálezů keramiky a přidružených materiálů (mytí, lepení, doplňování, barvení, patinování, odlévání aj.).Účastníci mimo to také na konci semestru navštíví odborné konzervátorské pracoviště ÚAPP Brno a obdrží speciální výukové materiály.

Osnova

(1-8: týdenní workshop v Panské Lhotě; 9-14: cvičení v laboratoři na Arne Nováka; 15: Exkurze do odborného konzervátorského pracoviště ÚAPP Brno.)1. Úvod do problematiky a základů konzervačních metod pro studenty archeologie.2. Konzervace železných artefaktů a předmětů z barevných kovů.3. Konzervace artefaktů z organických a problematických materiálů.4. Konzervace keramiky a artefaktů z drahých kovů.5-8. Praktická laboratorní výuka konzervace kovových artefaktů a zhodnocení výsledků workshopu.9-10. Praxe v laboratoři: mytí a sušení keramických fragmentů, slepování, doplňování a barvení keramiky.11-12. Praxe v laboratoři: odlévání drobných předmětů, příprava formy a sádry, vlastní odlévání.13-14. Praxe v laboratoři: zásady zpracovávání pravěkých nálezů, jejich třídění a evidence v rámci sídlištních objektů.15. Exkurze do odborného konzervátorského pracoviště ÚAPP uspořádaná na konci semestru, kde se studenti seznámí s konzervátorskou praxí v záchranné archeologické instituci.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír. Numerický kód moravské malované keramiky : problémy deskripce v archeologii. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1977. 299 s., [4. info

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1) účast na týdenním workshopu ve výzkumné stanici v Panské Lhotě – konzervace kovových artefaktů2) samostatné zhotovení jednoduchých odlitků archeologických artefaktů3) praktická znalost postupu laboratorního zpracovávání archeologických nálezů z příslušných objektů4) zásady evidence.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Kateřina Kepáková, DiS.Mgr. Jakub Těsnohlídek