Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní technika IA (AEA_08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_08 - Výpočetní technika IA, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je prohloubit znalosti studentů při ovládání PC v operačním systému Windows, především tvorba databází. Uživatelé počítače si nejprve osvojí teoretické základy počítačové podpory v archeologii . Jde o přípravu, která umožní případným zájemcům dále rozvíjet ovládání PC v rámci kurzu Výpočetní technika II (2. cyklus).Při výuce se klade důraz na procvičování získaných poznatků, na samostatnou práci s počítačem přesahující předepsaný počet hodin, což vede k získání potřebné jistoty při obsluze PC. Při výuce se přepokládají již základní znalosti práce s počítačem ze střední školy.

Osnova

1. Úvod do počítačové podpory v archeologii.2. Teoretická východiska počítačové podpory v archeologii.3. Počítačová podpora a archeologická metoda.4. Archeologická analýza. Definice entit a kvalit.5. Archeologické deskriptivní systémy.6. Práce s databází. Definice databázových systémů. Informace o hlavních databázových programech.7. Spuštění a ukončení programu Microsoft Access. Vytvoření a otevření databáze.8. Návrh databáze. Proces návrhu databáze. Stanovení účelu potřebných polí.9. Datové typy. Vytvoření databázových tabulek.10. Přidávání záznamů. Úprava záznamů. Kopírování, přesun nebo odstranění dat.11. Vyhledávání a řazení dat. Filtrování záznamů v jednoduché databázi.12. Tvorba jednoduchých databázových formulářů.13. Složitější databázové formuláře. Ovládací prvky formuláře – seznam, pole se seznamem.14. Procvičování probrané látky.15. Shrnutí a test.

Literatura

Počítačová podpora v archeologii 2. Edited by Jiří Macháček. Brno: Masarykova univerzita, Ústav archeologie a muzeologie, 2008. 281 s. ISBN 978-80-86124-88-9. infoPočítačová podpora v archeologii. Edited by Jiří Macháček. 1. vyd. Brno, 1997. 258 s. ISBN 80-210-1562-4. info

Požadavky

AEA_01 Úvod do studia archeologie && AEA_73 Metodologie prospekce && ! NOWANY ( PAPVA_40 Výpočetní technika IA )

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.Mgr. Petr Dresler, Ph.D.