Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neolit a eneolit střední Evropy A (AEA_20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_20 - Neolit a eneolit střední Evropy A, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci přednášky a semináře se posluchači seznámí s mladší a pozdní dobou kamennou na území střední Evropy. Postupně získají přehled o základních kulturách a problematice. Rovněž se naučí poznávat archeologický materiál doby neolitické a neolitické. Důraz bude kladen jednak na přehled vývoje názorů na danou pravěkou epochu a rovněž na problematiku jednotlivých vývojových etap v rámci mladší a pozdní doby kamenné. Bude rovněž poukázáno na nové a problematické poznatky, které vyplývají ze současného stavu výzkumu a nejnovějších teorií. Též se poukáže na rozdílnost mladší a pozdní doby kamenné nejenom v materiální kultuře, ale i v duchovní oblasti.

Osnova

Problematika neolitizace střední Evropy: přehled teorií a modelů.Dělení středoevropského neolitu na dílčí (jednotlivé) úseky. Přehled kultur a jejich synchronizace.Kultura s lineární keramikou (LnK), její vznik, rozšíření a periodizace na základě výzdobného stylu a tvarů keramiky.Sídlištní poměry, pohřební ritus, vyčleněné pohřební areály (pohřebiště), pohřby v sídlištních objektech. Kultovní předměty (figurální plastika, zvláštní předměty).Charakteristika postlineárního období: kultura s vypíchanou keramikou, její geneze, šíření a periodizace. Sídlištní poměry a pohřební ritusVznik, rozšíření a periodizace želiezovské skupiny na JZ Slovensku. Bukovohorská kultura a její hlavní naleziště. Zánik bukovohorské kultury.Genese lengyelské kultury. Prelengyel a protolengyel na JZ Slovensku a v Z Maďarsku. Jeho ohlasy v Dolním Rakousku. Odlišná situace na Moravě a v Čechách: pokračuje mladší stupeň VK.Periodizace a rozšíření lengyelské kultury. Sídlištní poměry, problematika sociokultovních areálů (rondely). Přehled názorů na jejich význam a funkci. Kultovní předměty (figurální plastika, antropomorfní a zoomorfní nádoby). Pohřební ritus.Mezikulturní kontakty v mladším neolitu a závěr lengyelské kultury.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1993. 543 s. ISBN 80-85048-45-0. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.