Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neolit a eneolit střední Evropy B (AEA_41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_41 - Neolit a eneolit střední Evropy B, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci přednášky a semináře se posluchači seznámí s mladší a pozdní dobou kamennou na území střední Evropy. Postupně získají přehled o základních kulturách a problematice. Rovněž se naučí poznávat archeologický materiál doby neolitické a neolitické. Studenti si osvojí odbornou anglickou terminologii uvedenou v prezentacích. Důraz bude kladen jednak na přehled vývoje názorů na danou pravěkou epochu a rovněž na problematiku jednotlivých vývojových etap v rámci mladší a pozdní doby kamenné. Bude rovněž poukázáno na nové a problematické poznatky, které vyplývají ze současného stavu výzkumu a nejnovějších teorií. Též se poukáže na rozdílnost mladší a pozdní doby kamenné nejenom v materiální kultuře, ale i v duchovní oblasti.

Osnova

Eneolit jako nová epocha ve vývoji doby kamenné. Dělení eneolitu na dílčí části v jednotlivých regionech. Proces postupné eneolitizace společnosti.Počátek časného eneolitu ve střední Evropě = závěr lengyelské kultury (epilengyelský horizont, stupeň Lengyel IV). Charakteristika pozdně lengyelských skupin: Ludanice, Balaton-Lasinja, Bisamberg-Oberpullendorf, jordanovská skupina.Skupiny s keramikou zdobenou brázděným vpichem (Gajary-Bajč, Bajč, Retz, Křepice). Nálezy měděných předmětů.Původ, rozšíření a periodizace kultury s nálevkovitými poháry (3900-3400 B.C.). Sídliště, depoty keramiky (Božice, Kostelec na Hané, Pikutkowo, Gajkowo). Pohřební ritus, mohylová pohřebiště na střední Moravě (3 skupiny). Sociokultovní lokality (Makotřasy, Březno u Loun). Přehled keramiky a dalšího inventáře kultury nálevkovitých pohárů.Starý eneolit na východním Slovensku. Pohřební ritus tiszapolgárské a bodrogkeresztúrské kultury. Přehled keramiky a předmětů ze zlata a mědi.Střední eneolit: badenský kulturní komplex (3400-2900 B.C.). Původ, rozšíření a periodizace badenské kultury. Sídlištní poměry, nížinné a výšinné osady, architektura. Pohřební ritus, zvířecí deponie. Další projevy kultu a náboženských představ (figurální plastika, sakrální keramika). Otázky příčin útlumu měděné metalurgie.Mladší eneolit (2900-2500 B.C.): postbadenské kultury (bošácká, kostalacká). Charakteristika slavonsko-vučedolského okruhu. Původ, rozšíření a periodizace jevišovické kultury. Její zásah na JZ Slovensko. Kultury mladšího eneolitu v Čechách (řivnáčská, chamská), zásah kultury kulovitých amfor. Situace v Dolním Rakousku (sk. Wachberg, Mödling-Zöbing). Kultura Kosihy-Čaka , skupina Nyirség-Zatín na východním Slovensku.Pozdní eneolit: komplex se šňůrovou keramikou v Evropě. Rozdělení do nálezových skupin periodizace, problém rozpoznání sídlištních aktivit. Pohřební ritus. Charakteristika hrobového inventáře, typologie kovových předmětů. Kultura východoslovenských mohyl se šňůrovou keramikou.Komplex kultur se zvoncovitými poháry. Rozšíření, periodizace, pohřební ritus. Keramika a další inventář. Spektrum kovových předmětů. Postavení lukostřelců ve společnosti KZP. Skupina Chłopice-Veselé a protoúnětická kultura. Celkové zhodnocení eneolitu a jeho význam ve střední Evropě.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír. Těšetice-Kyjovice. 4, Rondel osady lidu s moravskou malovanou keramikou. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1988. infoPODBORSKÝ, Vladimír. Těšetice-Kyjovice. 2, Figurální plastika lidu s moravskou malovanou keramikou. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1985. infoKAZDOVÁ, Eliška. Těšetice-Kyjovice. 1, Starší stupeň kultury s moravskou malovanou keramikou. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1984. info

Požadavky

Podmínkou je účast na přednáškách AEA_20 a AEA_41 (Neolit a eneolit středí Evropy A a B) a aktivní účast (referát, diskuse, práce s materiálem) v semináři AEA_61 (Neolit a eneolit stř. Evropy - seminář).

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eliška Kazdová, CSc.