Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znalectví hmotné kultury doby kamenné (AEA_55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_55 - Znalectví hmotné kultury doby kamenné, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je seznámit studenty s charakteristickým inventářem neolitu a eneolitu. Ukázky nálezů budou demonstrovány v chronologickém sledu tak, aby byla zřejmá vývojová návaznost či diskontinuita materiální kultury. V seminářích si studenti osvojí znalost sídlištních i hrobových nálezů prostřednictvím katedrových sbírek.

Osnova

1. Užití kamene v pravěku, druhy suroviny, typologie artefaktů v různých pravěkých epochách.2. Organické látky a jejich využití v pravěku. Kostěná a parohové industrie, příklady v jednotlivých pravěkých epochách či kulturách.3. - 5. Základní náplň hmotné kultury v paleolitických kulturách.6. - 7. Hlavní kategorie archeologických artefaktů doby neolitické.8. - 9. Hlavní kategorie archeologických artefaktů pozdní doby kamenné.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1993. 543 s. ISBN 80-85048-45-0. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Schenk