Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znalectví hmotné kultury doby bronzové a halštatské (AEA_56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_56 - Znalectví hmotné kultury doby bronzové a halštatské, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je seznámit studenty s charakteristickým inventářem od starší doby bronzové do počátku doby laténské. Ukázky nálezů budou demonstrovány v chronologickém sledu tak, aby byla zřejmá vývojová návaznost či diskontinuita materiální kultury. V seminářích si studenti osvojí znalost sídlištních i hrobových nálezů prostřednictvím katedrových sbírek.

Osnova

1. Keramika starší a střední doby bronzové2. Keramika doby popelnicových polí3. Halštatská keramika4. Úvod ke zdrojům surovin pro výrobu bronzu. Hřivny, žebra. Horizonty depotů. Edice PBF. Výrobky z bronzového plechu (plechové nádoby). Ochranná výzbroj (pancíř, přilba, náholenice, štít, rukavice)5. Bronzové a železné jehlice6. Spony doby bronzové a halštatské7. Měděné, bronzové a železné dýky8. Meče s plnou litou a jazykovitou rukojetí9. Měděné a bronzové sekeromlaty. Měděné a bronzové sekery a kladívka. Dláta.10. Měděné a bronzové nože. Srpy. Břitvy. Kopí, oštěp.11. Šperk (náušnice, náramky, nánožní kruhy, turbany, nákrčníky a náhrdelníky, čelenky, puklice a tutuli, závěsky)12. Návštěva expozice MZM13. Zápočet.

Literatura

SALAŠ, Milan. Bronzové depoty střední až pozdní doby bronzové na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Brno: Moravské zemské muzeum, 2005. 499 s. ISBN 80-7028-212-6. infoSALAŠ, Milan. Bronzové depoty střední až pozdní doby bronzové na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Brno: Moravské zemské muzeum, 2005. 532 s. ISBN 80-7028-211-8. infoPALÁTOVÁ, Hana a Milan SALAŠ. Bronzezeitliche Gefässdepotfunde in Mähren und benachbarten Gebieten. Vyd. 1. Brno: Ústav archeologické památkové péče, 2002. 194 s. ISBN 80-86399-08-7. infoPODBORSKÝ, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1993. 543 s. ISBN 80-85048-45-0. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Klára Šabatová, Ph.D.Mgr. Erika Makarová