Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba laténská v Evropě (AEA_67)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_67 - Doba laténská v Evropě, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

In English - cf. infra. Po absolvování předmětu budou mít studenti přehled o základní evropské literatuře a antických písemných pramenech, týkajících se 6. stol. př. Kr. – 1. stol. po. Kr., a budou se orientovat v ~současných teoretických přístupech a interpretačních modelech, platných pro toto období. Na konci kurzu budou absolventi schopni charakterizovat a analyzovat vztahy antického světa s populacemi, žijícími na území rozšíření laténské kultury, a vystihnout regionální specifika laténské Evropy. Získají i základní přehled o používaných chronologických systémech a o výrazných nálezech hmotné kultury mladší doby železné. Prezentace jsou výhradně v anglickém jazyce.

Osnova

In English - cf. infra.1. Otázka etnicity a „Keltů“ ve studiu doby železné. Prameny ke studiu doby laténské. Antické písemné prameny, hovořící o „Keltech“. Vznik časně laténské kultury. Bohaté knížecí pohřby pozdní doby halštatské. Kontakty Zaalpí se Středomořím – otázka „importů“ (Řekové a Etruskové). Koncepce vzniku a fungování centralizovaných míst na rozhraní starší a mladší doby železné.2. Keltové v Řecku a Malé Asii a odraz východní expanze ve středoevropském prostoru. Periodizační systémy doby laténské.3. Klíčové lokality Hallstatt a Dürrnberg u Hallein. Dolní Rakousko v době laténské.4. Výšinné lokality v Podunají. Magdalensberg, norické království a závěr doby laténské v Podunají.5. Raetové – osídlení alpského prostoru v době laténské. Doba laténská v oblasti Švýcarské plošiny a Ticina – plochá pohřebiště, oppida. Případová studie – sídelní areál Basilej-plynárna. Eponymní lokalita La Tène a doklady kultu.6. Keltové v Itálii. Písemné prameny k expanzi keltských kmenů. Kultura Golasecca. Bójové na území Itálie v archeologických pramenech. Senoni, Cenomani a Insubrové.7. Doba laténská ve Francii. „Knížecí“ sídelní a pohřební areály – případová studie: Vix. Doklady pohřbívání v regionu Champagne – pohřby s vozy.8. Produkční centra v laténu ve Francii. Doklady kultovních aktivit. Oppida a Caesarovy zápisky O válce galské. Doklady kontaktů s antickými oblastmi na jihu Francie.9. Knížecí centra v oblasti dnešního Německa na přelomu pozdní doby halštatské a časné doby laténské - případová studie: Heuneburg. Hunsrück-Eiffelská kultura.10. Bohaté pohřby žen a závěr ukládání bohatých pohřbů v Porýní. Časný latén v Hessensku -a Baden-Württembersku - případové studie: Glauberg a Ipf. Časně laténská hradiska. Pohřebiště a oppida na území dnešního Německa.11. Mladší doba železná na Iberském poloostrově – kulturní vlivy okolních oblastí, doklady pohřbívání, opevněné areály. Doklady laténské kultury v Polsku, Zakarpatí, v Maďarsku a Rumunsku.12. Britské ostrovy v mladší době laténské. Kultura Arras – pohřby s vozy. Kultura Aylesford. Doklady pohřbívání v závěru doby laténské. Oppida a opevněné areály.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Petra Goláňová, Ph.D.