Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropa ve starší době kamenné (AEA_75)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA_75 - Evropa ve starší době kamenné, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška navazuje na přednášku a seminář Paleolit střední Evropy s cílem prohloubit informace o historii poznání paleolitu v okolních zemích, bude charakterizována interdisciplinarita výzkumu oboru, definovány příslušné pojmy, chronologie, dělení, typologie a charakteristika štípané industrie a antropologický kontext v období starého paleolitu až mezolitu.

Osnova

Historie poznání paleolitu. 2. Charakteristika pleistocénu a členění jeho epoch; spolupracující přírodovědné obory a jejich charakteristika a možnosti využití. 3. Vývoj rodu Homo, „Out of Africa“ a postup osídlování Evropského kontinentu. Rozdíly v sídelních strategiích, zásobování a loveckých praktikách 4. Nejstarší industrie. Způsob jejich rozpoznání, chronostratigrafie, typologie a technologie. 5.Sstarý paleolit: nálezy Homo erectus, valounové, úlomkové a drobnotvaré industrie, otázka mrchožroutství. 6. střední paleolit: úštěpové industrie, levalloiská a diskovitá metoda, lovecká specializace?, regionální a místní stabilita industrií, nálezy neandertálců, první pohřby. 7. Počátek mladého paleolitu. Definice pojmu, časový rámec, charakter industrií. Problematika koexistence neandrtálců s AMH. Vznik čepelových industrií. 8. Aurignacien - první uniformní kultura široké oblasti doprovázená AMH. 9. Střední fáze mladého paleolitu – gravettien. Změny v socieoekonomické sféře, vliv klimatických změn. 10. Vyznívání gravettienu a jeho následující fáze, úbytek osídlení, počátek vymírání velkých savců. 11. Vznik a vývoj magdalénienu, různé lovecké strategie jako výsledek obývání sezónních tábořišť, změny v typech loveckých zbraní a změny v sociokultovní sféře. 12. Pozdní paleolit. Rozvoj drobných lokálních industrií. Mobilita skupin, drobnotvarost industrií a odlišný způsob sbíjení jako adaptace na počátek holocenního prostředí. Alternativy v zásobování a získávání potravin (sběr, rybolov, směna). 13. Mezolit: výrazná změna přírodního prostředí. Koexistence posledních lovců-sběračů a prvních šiřitelů zemědělství.

Literatura

SVOBODA, Jiří . Předkové. Evoluce člověka. 1. vyd. Praha: Academia, 2014. 480 s. ISBN 978-80-200-2324-7. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeňka Nerudová, Ph.D.doc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D., DSc.