Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Letecká prospekce a dálkový průzkum (AEB_02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_02 - Letecká prospekce a dálkový průzkum, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz má seznámit studenty s problematikou využití letecké prospekce v archeologii, s jejím začleněním do systému prospekčních metod a s jejím praktickou aplikací při dokumentaci nemovitých archeologických památek. Kromě osvojení si historie letecké prospekce v Evropě a jejího vývoje u nás je podán také výklad, směřující k porozumění způsobů leteckého snímkování, k pochopení významu technických zařízeních a pomůcek využívaných jak v procesu sběru dat, tak při jejich zpracování. Vedle systematického výkladu o dílčích krocích při práci v letadle během letecké prospekce a snímkování (monitoring, navigace, vizuální průzkum, fotografování, formulářová evidence, spolupráce s pilotem) se posluchači se rovněž seznámí s vyhodnocováním leteckých snímků a s následným zpracováním získaných informací. Variantou (závislou na dohodě s vedením ÚAM FF MU) je možnost zařadit na závěr kurzu praktický 1-2 denní výcvik v podobě průzkumných letů spojeným s fotografováním a následným vyhodnocením dat pořízených studenty v jejich průběhu.Cílem kurzu je: pochopení významu nedestruktivního archeologického výzkumu, konkrétně letecké archeologie, a to z rozličných hledisek, zejména odborných a etických; schopnost přípravy promyšleného a argumentačně zdůvodněného projektu letecko-archeologického projektu; rozeznání předností a omezení krajinných typů z hlediska tvorby základních příznaků, jejichž pomocí lze identifikovat archeologické památky; osvojení si základních postupů sběru, zpracování a ukládání letecko-archeologických dat.

Osnova

1-2. Úvod - historie letecké prospekce v Evropě a v ČR. Posta-vení leteckého průzkumu v rámci prospekčních metod v archeo-logii a jeho začlenění v systému dokumentace archeologických nemovitých památek.3. Aplikace nedestruktivních metod při plošném průzkumu krajinných celků.4.-5. Typy leteckého snímkování - svislé a šikmé snímkování - použitá fotografická technika a materiál (fotogrammetrie), navigační prostředky, letecká technika (rádiem řízené modely, typy užívaných letounů).6.- 7. Různé formy příznaků a jejich klasifikace. Seznámení se zásadami interpretace leteckých černobílých a barevných snímků.8. Dosavadní výsledky letecké prospekce na Moravě.9.-11. Praktic-ká cvičení interpretace leteckých snímků.12.-13. Předletová příprava - vymezení prostoru, topografická příprava, organizace práce na palubě letadla, technika sním-kování.14. Praktická výuka - prospekční let spojený se snímkování15. Praktická výuka - prospekční let spojený se snímkováníVyhodnocení získaných snímků.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír a Miroslav BÁLEK. Začátky letecké archeologie na jižní Moravě. In 50 let archeologických výzkumů Masarykovy univerzity na Znojemsku. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2000. s. 59-84. ISBN 80-210-2546-8. infoKOVÁRNÍK, Jaromír . 15 let letecké archeologie na Moravě (a v bývalém Československu) 1983-1998. Přehled výzkumů, Brno: Archeologický ústav AV ČR, 1999, roč. 40, č. 1, s. 406-419. ISSN 1211-7250. infoKOVÁRNÍK, Jaromír . Přínos letecké archeologie k poznání pravěku a rané doby dějinné na Moravě (1983-1995). Archeologické rozhledy, Praha: Archeologický ústav AV ČR Praha, 1996, XLVIII, č. 1, s. 177-193. ISSN 0323-1267. info

Požadavky

Požadavky k zápočtu :- dostatečná a aktivní účast na přednáškách- základní přehled metodiky letecké prospekce a elementární orientace při interpretaci leteckých snímků - absolvování praktických ukázek.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.