Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jihozápadní Čechy a horní Podunají v době bronzové a halštatské (AEB_108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_108 - Jihozápadní Čechy a horní Podunají v době bronzové a halštatské, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Anotace: v přednáškovém kursu bude zaměřena pozornost na jižní a západní Čechy a na sousední bavorské a hornorakouské Podunají v době bronzové a starší době železné. Studenti budou seznámeni s historií výzkumu i s aktuálním stavem poznání jednotlivých epoch v daných regionech, s významnými lokalitami, hmotnou kulturou i s teoretickými problémy a koncepcemi a rovněž i se základní literaturou k dané problematice. Díky možnostem počítačové presentace budou studentům promítány mapy, plány i fotografie vybraných lokalit a artefaktů. Výsledkem bude podstatné doplnění informací o problematice a regionech, kterým je v běžné výuce věnována jen základní pozornost. Kurs doplňuje výběrové přednášky prof. J. Bátory a prof. V. Furmánka o eneolitu a době bronzové ve východnějších částech střední Evropy.

Osnova

1. Definice sledovaného území. Přírodní charakteristika a surovinové zdroje, sídelní potenciál jižních a západních Čech a horního Podunají. Tradice pozdní doby kamenné. Kulturní poměry v jižních a západních Čechách a v bavorském a hornorakouském Podunají v mladém a pozdním eneolitu.2. Počátky doby bronzové v širší oblasti horního Podunají, otázka přežívání eneolitických tradic do počátečního období doby bronzové.3. Starší doba bronzová, problematika straubinské kultury, jihočeské skupiny únětické kultury a absence osídlení v západočeském regionu.4. Metalurgie mědi a bronzu v regionu horního Podunají, otázka surovinových zdrojů, jejich exploatace, distribuce apod. Problematika tzv. surovinových depotů (sklady hřiven a žeber). Spektrální analýzy bronzů z dané oblasti.5. Závěr starší doby bronzové a problematika tzv. maďarovsko-věteřovského zásahu do jižních Čech, otázka tzv. předmohylového stupně v západních Čechách.6. Období mohylových kultur střední doby bronzové, otázka tzv. českofalcké mohylové kultury a jejích vztahů ke středodunajské a würtemberské mohylové kultuře.7. Počátek epochy popelnicových polí. Problematika přechodných horizontů BC2/D a horizontu Riegsee. Definice hornodunajských popelnicových polí a jejich vztahů k okolním kulturním komplexům.8. Mladší doba bronzová, problematika tzv. knovízské a milavečské kultury a jejich vztahů do Podunají. Poměry v Bavorsku, Horním Rakousku a v alpských regionech.9. Pozdní doba bronzová. Otázka výrazného úbytku osídlení v jižních Čechách, diskontinuity osídlení v Čechách západních a naopak vrcholu osídlení v bavorském a hornorakouském Podunají.10. Přechod od doby bronzové do doby halštatské. Otázka kontinuity či diskontinuity vývoje. Problematika ohlasů východním nomádských kultur v hornodunajské oblasti (tzv. thráko-kimmerijské vlivy).11. Doba halštatská v jižních a západních Čechách a v přilehlém Podunají, problematika tzv. západohalštatského kulturního okruhu.12. Pozdní doba halštatská a přechod do doby laténské. Problematika etnogeneze Keltů ve střední Evropě.

Literatura

Československá akademie věd (Praha). Archeologický ústav. Pravěké dějiny Čech. Edited by Radomír Pleiner - Alena Rybová. Vyd. 1. Praha: Academia, 1978. 870 s. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.