Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj chladných zbraní, zbroje a evropských bojových systémů 11.-17. století (AEB_114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_114 - Vývoj chladných zbraní, zbroje a evropských bojových systémů 11.-17. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je zaměřena na dosud, českou historiografií i archeologií, celkem opomíjený fenomén a to na vývoj středověkých chladných zbraní a ochranné zbroje z období 12.-16. století. Za cíl si klade seznámit studenty se základní literaturou k daným tématům, typologickými systémy a dosavadními názory na vývoj jednotlivých druhů zbraní a zbroje. Jádrem přednášek je pak prezentace z valné většiny dosud nepublikovaného materiálu ze sbírek českých a moravských muzeí a soukromých sbírek. S tímto tématem úzce souvisí i druhá hlavní část přednášek a to způsoby používání jednotlivých druhů zbraní. Tato část přednášek by měla studenty seznámit se základními prameny, tj. Fechtbuchy, Ringbuchy a Kriegsbuchy, s úskalími jejich interpretace a práce s nimi. Přednášky jsou provázeny bohatým obrazovým doprovodem.

Osnova

1.Přehled ikonografických dokladů zápasnických systémů a technik v pravěku a starověku Evropy a Předního východu.2.Stručné seznámení se základními ikonografickými a písemnými prameny k zápasu v Evropě v období 10.-17. století a pokračující tradice evropských bojových systémů v 18.-19. století.3.Vývoj evropského meče v 11.-17. století. Základní literatura a typologické systémy a exempláře mečů ze světových sbírek.4.Nálezy mečů z českých a moravských sbírek. Problematika značených čepelí a hledání jejich pravděpodobných výrobních dílen.5.Stručný přehled vývoje šermu mečem a pěstním štítkem. Prameny, ikonografické prameny, dochované exempláře pěstních štítků, základní techniky. Stručný přehled vývoje šermu dlouhým mečem a úvod do studia tzv. Německé školy šermu. Základní techniky šermu dlouhým mečem. Mistři šermu dlouhým mečem.6.-7.Vývoj jednosečných zbraní evropského středověku 11.-17. století. Návrh vlastní typologie, písemné prameny a ikonografické prameny. Nálezy jednosečných zbraní ze světových, českých a moravských sbírek8.Stručný přehled šermu tesákem 15.-17. století. Prameny, mistři, základní techniky.9.Přehled vývoje dýk evropského středověku. Nálezy a exempláře ze světových i českých sbírek, boj dýkou podle starých německých mistrů.10.Přehled vývoje úderných a tyčových zbraní 11.-16. století. Ukázky jednotlivých typů ze světových i českých sbírek. Krátké seznámení s prameny k šermu tímto druhem zbraní.11. – 12.Přehled vývoje evropské ochranné zbroje 11.-16. století. Nejznámější platnéřská centra, nejznámější platnéřští mistři a jejich výrobky, nálezy ochranné zbroje z České republiky. Přehled vývoje tzv. Harnischfechten, tedy šermu ve zbroji.

Literatura

ŠEBELA, Radek. Zbraně a zbroj v ikonografickém materiálu od roku 1000 do 1350 na území České republiky. Edited by Libor Jan. 2002. 211 s., [4. infoRUTTKAY, Alexander. Zbrane na Slovensku v 9.-1. polovici 14. storočia. Nitra: Archeologický ústav SAV, 1974. 43 s. infoGŁOSEK, Marian. Znaki i napisy na mieczach średniowiecznych w Polsce. Wrocław: Wydawnictwo Polskiej akademii nauk, 1973. 176 s., př. infoKroje, zbroj a zbraně doby předhusitské a husitské : [1350-1450]. Edited by Zoroslava Drobná - Jan Durdík. Vyd. 1. Praha: Naše vojsko, 1956. 101 s., 38. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Žákovský, Ph.D.