Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dejiny a archeológia rímskej Panónie (AEB_13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_13 - Dejiny a archeológia rímskej Panónie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška seznamuje studenty s vybranými archeologickými prameny z území římské provincie Pannonie a s jejich vývojem v průběhu prvních čtyř století našeho letopočtu. Navazuje na výuku doby římské z prvního cyklu studia a vyžaduje znalost základních reálií se zaměřením na oblast středního Podunají. Stručně připomíná systém vojenských základen na pannonské části limitu a seznamuje na vybraných příkladech s civilní architekturou ve vnitrozemí provincie. Součástí přednášky je pojednání o výzbroji a výstroji římského vojska. Z ostatních kategorií hmotné kultury je věnována pozornost především provinciální keramice.

Osnova

1.Dějiny Panonie na základě písemných pramenů. 2. Panonský limes romanus. 3. Formy osídlení provincie. 4. Pohřební ritus praktikovaný v provincii. 5. Kult a jeho odraz v archeologickém materiálu. 6. Architektura. 7. Otázky kontinuity v období stěhování národů.

Literatura

SAKAŘ, Vladimír a Jan BOUZEK. Římské provincie a limes Romanus ve střední a západní Evropě. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 149 s. ISBN 80-7066-161-5. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Eduard Krekovič, CSc.