Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální fotografická dokumentace artefaktů (AEB_140)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_140 - Digitální fotografická dokumentace artefaktů, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je seznámit studenty se základy fotografické techniky a dokumentace artefaktů. Kurz je zaměřen prakticky, studenti by měli zvládnout: samostatně obsluhovat digitální fotoaparát a jeho základní i některé pokročilé funkce, připravit kompozici fotografovaného artefaktu s ohledem na účel fotografie a na světelné i jiné podmínky, upravit hotové fotografie v editačním softwaru a připravit je k publikaci v podobě foto-tabulek.

Osnova

1. Úvod do fotografie – základy teorie fotografie, základní pojmy, obecné zásady2. Fotografie keramiky I – specifika fotografie v archeologii a fotografieartefaktů, fotografie střepového materiálu a menších keramických artefaktů3. Fotografie keramiky II – fotografie keramických nádob – celých tvarů, dekoru4. Fotografie kamenných artefaktů – BI, ŠI5. Fotografie kovových a skleněných artefaktů – spony, mince, zkorodovanéželezné předměty, sklo6. Fotografie kostí a KPI a fotografie ostatních druhů artefaktů7. Specifika fotografie větších souborů, fotografie v terénu a reprezentativní fotografie8. Editační software a jeho používání9. – 12. Samostatná práce studentů s přístroji – pořízení fotografické dokumentace souboru artefaktů a příprava fotografií pro publikaci nebo výstavní činnost, vypracování protokolu v podobě foto-tabulky

Literatura

doporučená literaturaDAYLEY, L. D. – DAYLEY, B. 2012: Photoshop CS6 bible, Indianopolis.DORRELL, P. G. 1994: Photography in archaeology and conservation, Cambridge.HUNTER, F. – BIVER, S. – FUQUA, P. 2007: Fotografie & světlo. Naučte se techniky fotografického svícení, Brno.MYŠKA, M. 2008: Světlo a osvětlení v digitální fotografii, Brno.NEFF, O. – BŘEZINA, J. – PODHAJSKÝ, P. 2003: Fotografování s digitálním fotoaparátem, Praha.PETERSON, B. 2004: Naučte se vidět kreativně. Design, barva a kompozice ve fotografii, Brno.WELLS, L. (ed.) 2003: The photography reader, London.

Požadavky

AEA_26 Dokumentační techniky Předpokladem pro absolvování kurzu je splnění předmětu AEA_26 Dokumentační techniky.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Dagmar Vachůtová, Ph.D.Mgr. Jan Šeiner