Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní rámec záchranného archeologického výzkumu v ČR (AEB_34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_34 - Právní rámec záchranného archeologického výzkumu v ČR, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit posluchače s právní úpravou záchranného archeologického výzkumu, a to zejména v kontextu právní úpravy a organizace státní památkové péče, jakož i právnímu postavení organizací oprávněných provádět archeologické výzkumy. Pozornost je dále věnována problematice územního plánování a vybraným postupům podle stavebního zákona, jakož i podpoře výzkumu a vývoje.

Osnova

Úvod do práva, základní zásady právních vztahů, struktura veřejné správy v ČR, přehled vývoje právní úpravy památkové péče, kategorie památkové ochrany, režim archeologických výzkumů a nálezů, zejména záchranných, podpora vědy a výzkumu, charakter subjektů oprávněných provádět archeologický výzkum, resp. záchranný archeologický výzkum(dále jen ZAV) a jejich postavení, evidenční systémy o výskytu archeologických nálezů a provedených archeologických výzkumech (dále jen AV), role sbírkotvorných institucí oprávněných provádět AV, výklad části III. památkového zákona, archeologická problematika z pohledu stavebního zákona, příklady z praxe, seminář k materiálům z e-learningu a k dotazům posluchačů.

Literatura

povinná literaturaJ. Varhaník, S. Malý, Zákon o státní památkové péči - komentář, Praha 2011Úmluva o archeologickém dědictví Evropy č. 99/2000 Sb. m.s. (sbírky mezinárodních smluv),doporučená literaturazákon č. 122/2000 o ochraně sbírek muzejní povahyzákon č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích ve znění pozdějších předpisůzákon č. 283/1992 Sb., o Akademii věd ČRzákon č. 283/1992 Sb., o Akademii věd ČRzákon č. 500/2004 Sb., správní řádzákon č. 111/2002 Sb., o vysokých školáchzákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje ve znění pozdějších předpisůJ. Žalman a kol., Příručka muzejníkova I, Praha 2002neurčenozákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení)č. 128/2000Sb., o obcích (obecní zřízení)Úmluva o ochraně architektonického dědictví Evropy" č. 73/2000 Sb. m.s.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Lenka Krušinová