Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Od raně středověké aglomerace k právnímu městu (AEB_56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_56 - Od raně středověké aglomerace k právnímu městu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zaměřuje na hlavní komponenty středověkého města- náměstí, uliční síť, radnice a emporium. Představuje protoměsta, první městské formace v Evropě a zrození institucionálního města. Důležité je také přírodní prostředí města a jeho výzkum.Na konci této přednášky budou studenti schopni:1) Porozumět a vysvětlit urbanisační procesy měst od jejich počátku do konce středověku a porozumět a vysvětlit urbanizační proces a jeho odraz v archeologických pramenech.2) Budou schopni zhodnotit důležitost archeologických pramenů pro porozumění formování města.

Osnova

1. Pojem města. Starověké město a jeho archeologický výzkum2. Raně městské útvary v severní, západní a jižní Evropě. Města islámského světa.3. Raně městské útvary ve střední a východní Evropě4. Raně městské útvary v českých zemích5. Zrod institucionálního města ve západní Evropě, polských zemích a v Uhrách a jeho charakteristické rysy.6. Zakládání komunálních měst v českých zemích v rámci proměny struktury středověkého osídlení.7. Výzkum středověkého města. Přístupy, otázky a metody.8. Přírodní prostředí středověkého města, zacházení s odpadem, zásobování vodou. Základní komponenty – parcely, komunikace, veřejná prostranství atd.9. Parcela a její struktura. Vývoj měšťanského domu.10. Náměstí a ulice, radnice a tržnice. Opevnění středověkého města.11. Výzkum výroby a obchodní směny středověkých měst.12. Církev ve městě – kostely, kláštery, hřbitovy, špitály. Středověký měšťan ve světle archeologie a přírodních věd.

Literatura

Středověký člověk a jeho svět. Edited by Jacques Le Goff, Translated by Ondřej Bastl. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 2003. 319 s. ISBN 80-7021-682-4. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

PhDr. Rudolf Procházka, CSc.prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.