Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika pro archeology A (AEB_61)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_61 - Numismatika pro archeology A, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška seznamuje se základy oboru a vymezuje postavení numismatiky v rámci historických věd. Zabývá se vývojem oboru a jeho konstituování v samostatnou vědní disciplinu. Analyzuje vývoj numismatického bádání a současné zaměření numismatické práce. Rozebírá pramennou základnu oboru a uplatňované metodické postupy. Zvláštní pozornost věnuje vztahům mezi numismatikou a archeologií. Všímá si také vývoje organizační základny numismatiky v českých zemích.Na pozadí vývoje jednotlivých peněžních období seznamuje se strukturou mincovního oběživa v nálezech a jeho historickou výpovědí. Současné podává charakteristiku základních problémových okruhů.

Osnova

1. Základy oboru a jeho postavení, organizační struktura.2. Numismatické prameny, jejich charakteristika a metodika zpracování.3. Numismatika a archeologie.4. Předmincovní formy platidel a jejich nálezový výskyt.5. Vznik mincovní formy platidel a jejich rozšíření.6. Odraz keltských ražeb v nálezech, doklady k mincovní činnosti.7. Římské mince v českých a moravských nálezech a jejich funkce.8. Charakteristika byzantského mincovnictví, vliv byzantských mincí na počátky raně středověkých ražeb, nálezové rozšíření.9. Karolinské denáry a jejich rozšíření v Evropě.10. Platební prostředky na Velké Moravě, charakteristika nálezů předmincovních a mincovních platidel v období 9. a začátkem 10. století.11. České a moravské denáry v domácích a zahraničních nálezech, vliv mezinárodního obchodu na rozšíření peněžního vývoje, v 2. pol. 11. a ve 12. stol. dochází k teritorializaci domácích ražeb, rozšíření hrobových nálezů mincí a domácích mincovních depotů.12. Nálezy denárů fegigového typu a brakteárů z 13. století.13. Grošová ražba a její odraz v mincovních nálezech 14. až začátku 16. století, nálezové doklady k nejstarším středověkým zlatým ražbám.14. Doklady tolarových mincí a jejich svědectví.15. Nálezy novověkých a moderních mincí.

Literatura

SEJBAL, Jiří. Základy peněžního vývoje. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 420 s., [9. ISBN 80-210-1734-1. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

PhDr. Jan Šmerda