Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba pravěké a středověké keramiky (AEB_83)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_83 - Výroba pravěké a středověké keramiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět tvoří na ÚAM alternativu téměř všem teoreticky zaměřeným předmětům. Jedná se o výuku jež klade důraz na praktické dovednosti studentů. Výuka je rozdělena na dvě hlavní části. Na zhotovování keramiky v ruce a na hrnčířském kruhu. Zvládnutí výroby na hrnčířském kruhu je pro začátečníky poměrně komplikované, z tohoto důvodu je volen nízký počet studentů, aby mohlo dojít k dostatečnému procvičení. Od studentů se očekává dostatečná motivace k tvůrčí činnosti. Aktivnímu zájmu o výrobu keramiky i mimo stanovený termín výuky se nekladou překážky, ba naopak. Studenti s různou úrovní znalosti výroby keramiky mohou navázat na své dosavadní znalosti, které si přinášejí na ÚAM. Začátečníci se obeznámí se základními formami výroby keramiky, a to s válečkovou a plátovou metodou výroby, dále mohou pokračovat volným modelováním, měli by se teoreticky i prakticky obeznámit s výrobou na hrnčířském kruhu. V poslední míře se seznámí se širokým spektrem výzdoby a povrchové úpravy. Předmět si klade za cíl vytvořit či poupravit si náhled na keramiku, jako na jeden z hlavních pramenů archeologie. Praktická cvičení by tak měla formovat nejen praktické dovednosti, ale i pokusit se přenést do myšlenkového světa starých řemeslníků. Studenti si své výrobky odnášejí sebou.

Osnova

Předmět je zaměřen na obeznámení širokého spektra studentů archeologie, ale i dalších (zejména) příbuzných oborů s výrobou v ruce a na kruhu vytvářené keramiky. Pod vedením zkušené absolventky SŠUŘ Brno a VOŠ uměleckých řemesel Brno Kateřiny Jenáčkové se studenti mohou obeznámit se základními technikami zhotovování předmětů z keramiky.

Literatura

KOVÁRNÍK, Jaromír. Technologie výroby pravěké keramiky. [1, Text]. 1988. 216 s. infoKOVÁRNÍK, Jaromír. Technologie výroby pravěké keramiky. 2, [Text]. 1988. s. 217-435. infoKOVÁRNÍK, Jaromír. [Technologie výroby pravěké keramiky. 3, Tabulky]. 1988. 82 s. obr. info

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin KučaKateřina Kepáková, DiS.