Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie středověkého vesnického domu (AEB_85)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_85 - Archeologie středověkého vesnického domu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je detailní poznání jedné ze základních složek kulturních systémů spojených se zemědělskými komunitami středověké Evropy, kterou představuje obydlí. Dům jako jádro a nejpočetnější část zastavěného prostředí vytvářeného člověkem nabízí rozsáhlý informační potenciál umožňující zkoumání středověké vesnické společnosti (5. - 15. stol.). Cílem kurzu je podat přehled archeologického, stavebně - historického a etnografického poznání vesnické architektury sledovaného období v jednotlivých částech Evropy (Skandinávie, Britské ostrovy, Francie a západní Středomoří, Střední Evropa, Jihovýchodní Evropa, Východní a severovýchodní Evropa) a dále se představit výsledky rozboru vlastností domů a postihnout základních vývojové proměny vesnického obydlí.Dům chápeme jako artefakt, což ovšem neznamená, že jej považujeme výlučně za tu složku pramenů o minulosti, která se velmi nepřesně označuje jako tzv. hmotná kultura, do níž je formálně začleňována převážná část artefaktuálního dědictví minulosti. Vesnický dům je stejně tak artefaktem s hmotnou podstatou, která umožňuje detailně zkoumat např. konstrukční materiál, vypočítat statické parametry nosných článků nebo pomocí dendrochronologie určit stáří dřevěných prvků, jako odkazuje k tzv. duchovní kultuře, tedy k symbolickým systémům, které určovaly formu, prostorovou strukturu nebo výzdobu obydlí a ritualizovaná pravidla života v něm.

Osnova

1. Úvod do problematiky archeologie zastavěného prostředí; prameny, archeologické transformace staveb; přínos dalších disciplín.2.Teroretické přístupy při výzkumu zastavěného prostředí, výběr aplikovaných metod.3.Přehled vesnické architektury v jednotlivých částech středověké Evropy:Island, Fárské ostrovy, exkurs - Grónskou, L´anse aux Meadows (New Foundland), Norsko, Švédsko, Dánsko.4.Britské ostrovy .5.Francie.6.Itálie, Španělsko, Portugalsko.7.Severozápadní Německo, Holandsko, Belgie.8.Střední a jižní Německo, Švýcarsko.9.Čechy, Morava, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko.10.Jihovýchodní Evropa.11.Východní a severovýchodní Evropa.12. Vymezení stavebních kultur středověké Evropy a jejich vývoj; proměny obydlí v čase dlouhého trvání – kontinuita, diskontinuita kulturního vývoje a kulturní syntéza.

Literatura

doporučená literaturaPamátky archeologické., Supplementa (Supl.). Prague: Institute of Archeology,. infoZBÍRAL, David . Emmanuel Le Roy Ladurie, Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294-1324. Religio: Revue pro religionistiku, Brno: Česká společnost pro studium náboženství, 2006, roč. 14, č. 2, s. 279-283. ISSN 1210-3640. infoLE ROY LADURIE, Emmanuel. Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294-1324. Translated by Irena Neškudlová. Vyd. 1. Praha: Argo, 2005. 627 s. ISBN 80-7203-633-5. infoVAŘEKA, Pavel. Archeologie středověkého domu. 1. vyd. Plzeň: Katedra archeologie, FHS ZČU v Plzni, 2004. 437 s. ISBN 80-903412-1-7. info

Požadavky

Základní znalosti oarcheologii středověku.Základní přehled o přínosu archeologie a dalších disciplín pro poznání středověkého vesnického domu v celoevropském kontextu, znalost stavebních kultur středověké Evropy a základních rysů vývoje obydlí vesnického prostředí v průběhu 5. – 15. století

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.