Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do antické a keltské numismatiky (AEB_86)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEB_86 - Úvod do antické a keltské numismatiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním cílem předmětu je seznámit posluchače s problematickou nejstarších mincí v Evropě, tedy s počátky a rozšířením mincí v antickém Řecku (od 7. století př. K.) a Římě (od 4. století př. K.) - tato část kurzu je pojata obecným přehledem. Detailní pozornost je ovšem věnována keltskému mincovnictví ve střední Evropě a problematice importu římských mincí do barbarika.

Osnova

Hlavní témata kurzu lze shrnout v několika bodech:- Stručný přehled řeckého a římského mincovnictví- Počátky keltského mincovnictví ve střední Evropě- Obchodně-produkční centra horizontu LT C1-C2 a jejich mincovní produkce- Čechy v horizontu LT C1-C2 a jejich mincovní produkce- Keltské mincovnictví v době oppid (LTC2/D1)- Bratislavské oppidum a epilog bójského mincovnictví- Počátky importu římských mincí dostředoevropského barbarika- Římské mince v archeologickém kontextu doby římské v českých zemích- Poklady římských mincí ve střední Evropě- Úloha mince ve střední Evropě v době stehování národů.

Literatura

Castelin, K. 1965: Die Goldprägung der Kelten in den böhmischen Ländern. Graz.Čižmář, M. 1995: K mincovnictví na keltském oppidu Staré Hradisko. Archeologické rozhledy 47, 614-618.Bursche, A. 1996: Later roman – barbarian contacts in central Europe. Numismatic evidence. Spätrömische Münzfunde aus Mitteleuropa. Ein Beitrag zur Geschichte der Beziehungen zwischen Rom und den Barbaricum im 3. und 4. Jh. n. Ch. Studien zu Fundmünzen dČižmář, M. – Kolníková, E. 2006: Němčice - obchodní a industriální centrum doby laténske na Moravě. Archeologické rozhledy 58, 261–283. Čižmářová, J. 2004: Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku. Praha.Castelin, K. 1985: Keltische Münzen. Katalog der Sammlung im Schweizerischen Landesmuseum Zürich. Band II. Kommentar.Čižmář, M. – Kolníková, E. 2006: Němčice - obchodní a industriální centrum doby laténske na Moravě. Archeologické rozhledy 58, 261–283. Čižmářová, J. 2004: Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku. Praha.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.