Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět 60. léta v americké historii (AJ27052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AJ27052 - 60. léta v americké historii, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurs se zaměřuje na společenský, politickýa intelektuální vývoj během jedné z nejturbulentnějšíchdekád americké historie: šedesátých let tohoto století.Společně se zaměříme se na důvody nespokojenostipoválečné generace Američanů s tradičními hodnotamistřední třídy, budeme sledovat počátky i vrcholné okamžikyhnutí za občanskou svobodu na americkém Jihua také budeme diskutovat o tom, jaký význam procelé desetiletí měla válka ve Vietnamu (a zvláštědomácí protesty proti ní). Seznámíme se s dobovýmitexty a polemikami a pokusíme se je zasadit do širšíhohistorického rámce. V závěru kursu se pak samozřejměpokusíme zamyslet nad tím, jaké trvalé důsledkyměly společenské pohyby šedesátých let pro další vývojamerické společnosti.

Osnova

Seminář 1: Úvod do kurzu, USA v 50. letech ISeminář 2: USA v 50. letech II,The Beat Generation; JFK; Karibská krize;“Rebel without a Cause, I”Seminář 3:Paul Goodman; Herbert Marcuse; Norman O’Brown.“Rebel without a Cause,II”Seminář 4: Hnutí za občanská práva IM.L. King;Seminář 5: Hnutí za občanská práva IIlíto svobody 1964; Lyndon Johnson;Černá síla;Seminář 6: Nová levice a hnutí studentů IVideo: Berkeley in the 1960sMorris Dickstein: Gates of EdenSeminář 7: Nová levice a hnutí studentů IISeminář 8: Filmy 60. let:The Graduate; Bonnie & Clyde; Easy Rider (extracts)Seminář 9: Válka ve Vietnamu ISeminář 10:Válka ve VietnamuIISeminář 11: Hnutí Hippies, Timothy Leary; Ken Kesey; Woodstock;Seminář 12: Experimentace v umění, rocková hudba, Andy Warhol;Seminář 13: Turbulence roku 1968, Nixon;Seminář 14:Souhrn, dejinný odkaz 60. let

Literatura

Roszak, Theodore(1969) The Making of a Counterculture, USA: Anchor BooksGitlin, Todd (1989). The Sixties. Years of hope, days of rage. USA: Bantam Books.Baritz, Loren (1985) Backfire, Vietnam - The Myths that Made us Fight, The Illusions that Helped Us Lose, The Legacy that Haunts Us Today, New York: Ballantine BooksDickstein, Morris (1989) Gates of Eden, American Culture in the Sixties, New York: Penguin Books.King, M.L., Jr. (1963) Why We Can't Wait, New York and Scarborough, Ontario: A Mentor Book.Howard, Gerald, ed. (1995) The Sixties, Art, Politics and Media of our Most Exlosive Decade. New York: Marlowe & Company.

Garant

Jeffrey Alan Vanderziel, B.A.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Pospíšil, Ph.D.