Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terminologie a překlad textů s tématikou fotografie (AJ69077)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AJ69077 - Terminologie a překlad textů s tématikou fotografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je ověřit si na příkladu jednoho konkrétního oboru, nakolik pochopení a schopnost reprodukce technického textu závisí na hlubším pochopení problematiky. Kurz proto obsahuje velmi silnou praktickou stránku - paralelně s překladem se budeme zabývat fotografií samotnou. Pojmy jako dírková komora, expozice, citlivost, šum, hloubka ostrosti atd. si tak osvojíme praxí, namísto abychom se jen naučili nazpaměť jejich ekvivalenty v obou jazycích. Získáme tak modelový přáklad toho, jak by v ideálním případě měla práce překladatele vypadat vždy.Vedle technických aspektů fotografie se dotkneme také esteticky zaměřených textů, jako je teorie, historie a kritika fotografie.Student bude po absolvování kurzumít zkušenost s důležitostí pochopení podstaty problému při reprodukci technických textů: zvládnutí terminologie a podstaty problémů bude založeno na praktické zkušenosti - součástí kurzu je praktické fotografování a diskuse nad technickými problémy;ovládat terminologii klasické a digitální fotografie;ovládat po stránce recepce i produkce diferenciaci ve stylu, jímž jsou psány texty z téhož oboru na různé stupni odbornosti;umět tyto znalosti aplikovat při překladu textů týkající se současnosti a historie fotografie z technického i výtvarného hlediska

Osnova

Základní pojmy a koncepty fotografie, anglická a česká terminologie. Pochopení problému jako podmínka dobrých textů: praktické pokusy s vybranými jevy.Cesta od analogové k digitální technice.Dva úhly podhledu: technické a uměnovědné texty o fotografii.Škála technických textů: od praktických rádců po fyzikální teorii.Přehled existujících terminologických slovníčků, glosářů a jiných zdrojů.Některé koncepční rozdíly v pojmenovávání mezi angličtinou a češtinou.Sestavení vlastního glosáře, včetně obrazového materiálu (ilustrace, příklady).Samostatně zpracované referáty k jednotlivým jevům či problémům fotografie.Terminologie a texty souvisejících oborů (aplikace fotografie: žurnalistika, webové prezentace, využití fotografie k technickým a archívním účelům).

Požadavky

Ochota účastnit se i praktické složky práce v kurzu; vlastnictví nebo možnost užívat v průběhu kurzu fotoaparát, pokud možno s možností ručního nastavování expozice.

Garant

Jeffrey Alan Vanderziel, B.A.

Vyučující

Ing. Mgr. Jiří Rambousek