Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická němčina I. (AR2A27z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AR2A27z - Historická němčina I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zaměřuje na výklady o stavu a vývojových tendencích němčiny raně nové; odkazy na stadia němčiny starší jsou v největší míře eliminovány. Důraz se klade na oblast grafickou, hláskoslovnou i syntaktickou, ale svým specifickým způsobem výkladu se pdání látky liší od zaměření čistě germanistického. Naznačené témtatice předcházejí kapitoly o pzdněstředověké německé grafice, o psaní velkých písmen a o německé interpunkci. V praktické části se výklady z přednášek ověřují na čtení, přepisu, analýze a nářeční interpretaci neliterárních textů 16. - 20. století pocházející z našich archivů, zejména moravských. Pracuje se zásadně s texty rukopisnými. Cílem teoretických výkladů i praktické činnosti je také ukázat, jak grafické, ale i hláskoslovné - zejména nářečně relevantní - jevy mohou pomoci při určování především teritoriální provenience textů.

Osnova

Výklady o stavu a vývojových tendencích němčiny raně nové.Grafická, hláskoslovná a syntaktická specifika.Kapitoly o pozdněstředověké německé grafice.Čtení a přepis neliterárních textů 16. - 20. století.Jejich analýza a nářeční interpretace.Určování teritoriální provenience textů.

Literatura

MASAŘÍK, Zdeněk. Historická němčina pro archiváře. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 133 s. ISBN 80-210-0807-5. infoMASAŘÍK, Zdeněk. Historický vývoj němčiny [Masařík, 1969]. Vyd. 2. zcela přeprac. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1969. 110 s. info

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Brom, Ph.D.