Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny archivnictví I (AR2A50)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AR2A50 - Dějiny archivnictví I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude znát jednotlivé historické archivy českého teritoria, okonosti vzniku, další vývoj, proměny archivu pod vlivem politického vývoje a historických zvratů. Akcent bude kladen na znalost osobností, které utvářely vývoj archivů a archivnictví v 19. a 20. století.

Osnova

Český zemský archivMoravský zemský archivSlezský zemský archivArchiv ministerstva vnitraArchiv hlavního města PrahyArchiv města BrnaStátní ústřední archivNárodní archivČeská archivní školaČeská archivní společnostČasopis archivní školyZprávy Českého zemského archivu.

Literatura

povinná literaturaJosef Kolmann: Dějiny ústředního archivu českého státu. Praha 1992Emílie Benešová: Aby na nic a na nikoho nebylo zapomenuto. K jubileu ústředního archivu českého státu 1954-2004. Praha 2004, 246 s.Bertold Bretholz: Moravský zemský archiv, jeho dějiny a jeho sbírky. Brno 1908.neurčenoPeriodika: Zprávy českého zemského archivu; Sborník archivu ministerstva vnitra; Časopis archivní školy; Archivní čsopis; Sbornik archivních prací adIvan Štarha: Moravský zemský archiv v Brně 1839-1989. Dějiny ústavu. Brno 2003, 206 s.

Požadavky

Znalost českých dějin 19. a 20. století.Absolvování kurzu Archivnictví 1, 2, 3.

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiřina Štouračová