Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Litevština v systémových souvislostech II (BA402L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BA402L - Litevština v systémových souvislostech II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Druhá část dvousemestrálního cyklu, který tematicky pokrývá:I. revizi gramatického a slovotvorného systému spisovného jazyka;II. dějiny národního jazyka (historický vývoj uvnitř jazykové rodiny, konstituování spisovného jazyka v kulturně-historických podmínkách národa i území);III. postavení národního jazyka (postavení ve státě, v regionu i v diaspoře, dialektické a sociolektické rozvrstvení, charakteristické rysy jednotlivých útvarů);IV. reflexi národního jazyka (tradice lingvistického myšlení v národním jazyce i o něm; moderní popisy národního jazyka).Paralelně k výkladu se v baltistickém semináři (BA400) budou číst pramenné texty a analyzovat příklady.

Osnova

Osnova naznačena v anotaci. Referenční literaturou jsouZinkevičius: Lietuviu kalbos istorija (I-VI), Vilnius 1984-1995;Ambrazas et alii: Dabartinés lietuviu kalbos gramatika, Vilnius 1994.Speciální tituly budou sdělovány podle právě probírané látky.

Literatura

A grammar of modern Lithuanian : Dabartines lietuviu kalbos gramatika. infoLietuvių kalbos enciklopedija :antrasis patikslintas ir papildytas leidimas. Edited by Vytautas Ambrazas - Kazys Morkūnas. 2-asis patiksl. ir papild. l. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 633 s. ISBN 978-5-420-01623-7. infoLietuviu kalbos istorija. Vilnius: Mokslo ir enciklopediju leidykla, 1995. info

Požadavky

BA401L Litevština pro pokročilé I BA401L

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.