Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lotyština: praktický kurs III (BA413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BA413 - Lotyština: praktický kurs III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit morfologii lotyšského slovesa.Tento kurz je pokračováním BA411 a BA412 a je třetím v sérii čtyř semestrálních kurzů lotyštiny. V rámci gramatiky obsahuje výklad především morfologie slovesa. Zároveň se rozšiřuje slovní zásoba studentů a jejích komunikační kompetence v lotyštině.

Osnova

V rámci gramatiky obsahuje výklad 1) lotyšského futura a dále také lotyšských slovesných způsobů, tj. 2) kondicionálu + kondicionálu reflexivních sloves, 3) debitivu + debitivu reflexivních sloves, 4) relativu + relativu reflexivních sloves.V rámci slovní zásoby se věnujeme 1) přírodním jevům, 2) slovesům vyjadřujícím pohyb, 3) adjektivům popisujícím barvy a lidské vlastnosti a 4) popisu lidské postavy a tváře.

Literatura

Nikulceva, Sandra. Česko-lotyšský slovník. Leda, Praha 2006Učební texty dodává vyučujícíButkus, Alvydas, Sarkanis, Alberts a Šelelyová, Denisa. Česko-lotyšsko-litevská konverzace. Kulturní dialog, Praha 2008.

Požadavky

Zvládnutí látky předchozích kursů lotyštiny (BA411-2)

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

Mag. Vaidas Šeferis, Dr. phil.Felix Rainer Ruschke, M.A.