Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lotyština: praktický kurs IV (BA414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BA414 - Lotyština: praktický kurs IV, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit morfologii lotyšských participií a postpozičních konstrukcí.Tento kurz je posledním v sérii čtyř semestrálních kurzů lotyštiny a navazuje na předměty BA411-3. V rámci gramatiky obsahuje oblast lotyšských participií a postpozičních konstrukcí. Zároveň se rozšiřuje slovní zásoba studentů a jejích komunikační kompetence v lotyštině.

Osnova

V rámci gramatiky tento kurz obsahuje oblast lotyšských participií 1) aktivních, 2) tvořících složené časy, 3) pasivních a také se zabývá 4) lotyšskými postpozičními konstrukcemi. V tomto semestru se také zaměříme na čtení a poslech autentických lotyšských textů.V rámci slovní zásoby v tomto semestru probereme 1) dopravní prostředky, 2) pojmy z oblasti kultury a 3) základy slovní zásoby používané mediálními prostředky.

Literatura

Nikulceva, Sandra. Česko-lotyšský slovník. Leda, Praha 2006.Butkus, Alvydas, Sarkanis, Alberts a Šelelyová, Denisa. Česko-lotyšsko-litevská konverzace. Kulturní dialog, Praha 2008.Štoll, Pavel. Lotyština. Praha 2008Učební texty dodává vyučujícíRunasim latviski. Latviešu valodas elementarkurss. Latvijas universitate, Riga 1999

Požadavky

Zvládnutí látky předchozích lotyšských kursů (BA411-3).

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

Mag. Vaidas Šeferis, Dr. phil.Felix Rainer Ruschke, M.A.